V Jemenu se navzdory příměří bojuje. Konflikt jen tak neskončí

Jemen, boje, bojovníci,

Jemen, boje, bojovníci, Zdroj: ctk

Koalice vedená Saúdskou Arábií oznámila pětidenní pozastavení bojů proti šíitským rebelům. Povstalci ale příměří odmítli a v Jemenu se stále ozývá střelba.

Jednostranně vyhlášené příměří mělo začít platit včera po půlnoci a koalice k němu přistoupila z humanitárních důvodů. Čtyři měsíce trvající občanská válka na obyvatele Jemenu těžce doléhá, vázne zásobování a na mnoha místech chybí potraviny, léky i pohonné hmoty. Šíité nicméně pokračují v ostřelování koaličních pozic a vládních jednotek, které palbu opětují. Vůdce povstalců nejprve příměří odmítl, později ale rebelové prohlásili, že je o něm OSN formálně neinformovala.

V hlavním městě San’á a velké části vnitrozemí byl včera nicméně klid. Klíčovým místem současných bojů tak zůstává druhé největší město Aden, jež kontroluje koalice.

Konec v nedohlednu

Konflikt v Jemenu podle analytiků hned tak neskončí, protože žádná z bojujících stran nemá jasnou převahu. Zatímco Saúdská Arábie a další sunnitské země podporují prezidenta v exilu Hádího, za rebely stojí šíitský Írán. I když mají koaliční síly lepší techniku a značné finanční prostředky, omezují se na letecké útoky a poskytují jemenským vojákům výcvik. Írán je prakticky jedinou zemí, kde převládá obyvatelstvo hlásící se k šíitské větvi islámu, a má proto obrovský zájem na tom, aby se jeho souvěrci udrželi u moci.

Vzbouřenci začali Jemen obsazovat od loňského září, letos v lednu se jim podařilo dobýt prezidentský palác v metropoli San’á a převzít moc. Oficiálně se nazývají Boží partyzáni, ale vžilo se i označení hútíovci, podle jejich vůdce al-Hútího. O ideologii hnutí vypovídá jejich motto „Bůh je veliký, smrt Americe, smrt Izraeli, prokletí Židům, vítězství pro islám“. Někteří američtí vojenští experti nicméně považují hútíovce za efektivní sílu v boji proti al-Káidě na Arabském poloostrově i proti Islámskému státu.

konflikt v Jemenukonflikt v Jemenu | ctk, reuters

Válka už má na svědomí smrt nejméně 35 tisíc lidí. Mezinárodní organizace uvádějí, že osmdesát procent ze zhruba 25 milionů jemenských obyvatel potřebuje naléhavě humanitární pomoc.