V Maďarsku bude moci vydávat učebnice jen stát

maďarská vlajka

maďarská vlajka Zdroj: E15 Anna Vackova

Většina maďarských vydavatelství, která se zaměřují na učebnice, ale i mnohé tiskárny, budou patrně muset stáhnout rolety. V sektoru panují obavy poté, co parlament tento týden schválil zákon o zestátnění vydávání učebnic. Kritici navíc hovoří o státním dohledu na obsah učiva.

Distribuci učebnic převzala už v létě jediná centrální státní instituce, teď je na řadě i vydavatelská činnost. Zdůvodňující část zákona konstatuje, že „aktéři učebnicového trhu svými marketingovými mechanismy ovlivňují školy při výběru učebnic v zájmu co nejvyššího profitu“. Stát prý opatřením sleduje „udržení nákladů na co nejnižší úrovni“ a „zrušení chaosu na trhu učebnic“. Předkladatelé normy argumentují i tím, že jednotné učebnice zabezpečí stejné možnosti pro žáky na celém území Maďarska.

„Rovnost šancí nevyplývá z toho, že daný den se budou učit všichni páťáci stejné učivo. Děti nejsou stejné, není možné je učit stejně. Dosavadní široký výběr učebnic znamenal právě možnost vybrat nejvhodnější učebnice, a soutěž mezi vydavatelstvími tlačila ceny spíš dolů,“ argumentuje však předsedkyně pedagogických odborů Piroska Gallóová.

Trh s učebnicemi představuje zhruba 16 miliard forintů ročně. Vydávání se věnuje padesát vydavatelství. Největší podíl, 28 procent, má vydavatelství Mozaik. Jeho ředitel Tamás Reményfy vyvrací vládní tvrzení o chaosu na trhu, protože první tři vydavatelství ovládají 75 procent trhu. Myslí si, že krokem vlády je ohrožena celá vydavatelská obec.

„Co bude s už rozběhnutými projekty?“ táže se Reményfy a avizuje obrovské mrhání veřejnými prostředky, protože vydavatelství budou určitě od státu žádat odškodné stovky milionů forintů, které už investovala do nových učebnic. Zatím přitom není jasné, zda stát vytvoří nové vydavatelství učebnic nebo „položí ruku“ na už existující a spojí je do centrálního podniku.

Velká vlna rozhořčení nad dalšími zestátňovacími choutkami premiéra Viktora Orbána se samozřejmě týká vládního monopolu ohledně obsahu učebnic. Narychlo přijatý zákon totiž předepisuje v jednom předmětu maximálně dvě učebnice, i ty přitom musí schválit správa škol. „Zabezpečení dobrých učebnic je veřejný zájem,“ konstatuje zákon. Hovoří se v něm také o tom, že v případě předmětů, které tvoří základ národního dědictví maďarského společenského vědomí a všeobecné vzdělanosti, je potřebné, aby učebnice připravovalo státní vydavatelství.