V Madridu se rýsuje dohoda o vládě, rozhodnou socialisté

Albert Rivera oznamuje ochotu jednat o koalici ve Španělské vládě

Albert Rivera oznamuje ochotu jednat o koalici ve Španělské vládě Zdroj: reuters

Španělský prozatímní lidovecký premiér Mariano Rajoy má po téměř osmi měsících španělských politických tahanic šanci sestavit vládu. Ochotu vážně jednat o spolupráci s vítězem opakovaných voleb projevila středová strana Ciudadanos alias Občané. Rozhodující slovo však zřejmě budou mít socialisté.

Lidová strana (PP) dokázala zvítězit jak v prosincovém, tak v červnovém hlasování, nezískala ale většinu. Král Felipe VI. pověřil na konci července koaličním jednáním jejího šéfa Rajoye, jenž na rozdíl od zimy nabídku přijal. „Potřebujeme novou vládu co nejdříve,“ zdůraznil.

Rád by měl jasno do konce prázdnin, aby byl čas na schválení důležitých zákonů, například rozpočtu na příští rok. Oproti předchozímu klání jsou konzervativci o čtrnáct křesel silnější, i tak se jim ale majorita hledá nesnadno. Jako seriózní partner se jeví Ciudadanos. Kladou si však několik podmínek, jež se týkají hlavně boje s korupcí. K dalším patří rušení privilegií pro volené činitele či reforma volebního zákona. Předsednictvo PP by mělo o splnění požadavků rozhodovat ve středu. Lídr centristů Albert Rivera uplynulý týden podotkl, že pokud je lidovci akceptují, mohlo by se ještě v srpnu či začátkem září hlasovat o důvěře ve staronového šéfa vlády.

Bez socialistů to nepůjde

Obě uskupení však ve 350členném parlamentu disponují dohromady jen 169 hlasy. Nepředpokládá se, že by Rajoyovi pomohli radikální levice či katalánští a baskičtí nacionalisté. „Pokusím se zajistit nějakou spolupráci se socialisty,“ plánuje lídr lidovců. Ti ale před několika dny odmítli návrh na vytvoření velké koalice a jejich šéf Pedro Sánchez už dříve vyloučil jakoukoli podporu kabinetu, v němž by měli hlavní slovo lidovci. „Nebudu hlasovat pro osobu, kterou chceme sesadit,“ zdůraznil.

Partaj však není zcela jednotná. Někdejší dlouholetý socialistický premiér Felipe González vyzval spolustraníky, aby Rajoye nechali vládnout. Sánchez čelí také tlaku zvenku, jeho odmítavý postoj podle mnoha názorů přivede zemi k dalším mimořádným volbám. Aktuální průzkum ukázal, že 66 procent Španělů si ve snaze vyhnout se novým volbám přeje, aby socialisté umožnili vznik menšinové vlády.