V Německu rostou mzdy nejrychleji za dva roky, na východě země ale zaostávají o 20 tisíc

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia

Reálné mzdy v Německu se ve třetím čtvrtletí meziročně zvýšily o 1,5 procenta, zaznamenaly tak nejsilnější růst za poslední dva roky. Vyplývá to z dnešních údajů spolkového statistického úřadu. Údaje podle agentury Reuters signalizují, že spotřebitelské výdaje i ve druhé polovině roku podporovaly německou ekonomiku.

Nominální mzdy se ve třetím čtvrtletí meziročně zvýšily o 3,6 procenta, tedy nejvýrazněji od druhého kvartálu 2011, zatímco spotřebitelské ceny stouply o 2,1 procenta.

Ve výši mezd podle statistiků nadále přetrvávají značné rozdíly mezi bývalým komunistickým východem země a západními spolkovými zeměmi. Průměrná hrubá měsíční mzda bez mimořádných příplatků činila v západní části země 4013 eur (přes 103 tisíc korun), zatímco ve východní části pouze 3173 eur (necelých 82 tisíc korun).

Domácí spotřeba v uplynulých letech vystřídala export na pozici hlavního motoru německého hospodářství. V poslední době navíc exportní vyhlídky zastiňují spory v mezinárodním obchodě, faktory spojené s připravovaným odchodem Británie z Evropské unie a slábnoucí růst globální ekonomiky, což důležitost domácí poptávky pro německou ekonomiku ještě zvyšuje.

Ve třetím čtvrtletí meziroční růst německé ekonomiky podle dřívějších údajů spolkového statistického úřadu prudce zpomalil na 1,1 procenta z 2,3 procenta ve druhém kvartálu. V mezičtvrtletním srovnání se hrubý domácí produkt (HDP) dokonce snížil o 0,2 procenta, což představovalo první pokles od prvního kvartálu roku 2015.

Německá centrální banka minulý týden snížila odhad letošního růstu německé ekonomiky na 1,5 procenta z dříve očekávaných dvou procent. V příštích dvou letech počítá s růstem v rozsahu 1,6 procenta. Německá ekonomika je největší v Evropě a je na ní závislá i řada českých podniků.