V Německu začal proces s údajnými ruskými špiony

Fotograf, špion

Fotograf, špion Zdroj: Profimedia

Německý soud řeší případ manželského páru, který měl v zemi více než dvě dekády shromažďovat citlivé informace pro Moskvu. Místní média píší, že jde o jednu z nejpoutavějších kauz od konce studené války. Poprask kolem procesu však může mít negativní dopad na rusko-německé vztahy.

Andreas a Heidrun Anschlagovi, podle některých zdrojů vlastním jménem Alexandr a Olga Rostovovi, se koncem osmdesátých let minulého století usadili na falešné pasy v západním Německu. Vydávali se přitom za Rakušany jihoamerického původu. Jejich aktivita podle obžaloby pokračovala i po pádu Sovětského svazu.

Jistý nizozemský diplomat jim prý za finanční odměnu předával tajné dokumenty týkající se operací NATO. Manželé byli zatčeni teprve v říjnu roku 2011. „Paní Heidrun právě seděla ve své pracovně před vysílačkou, která na krátkých vlnách přijímala kódovanou zprávu,“ popsal okolnosti zadržení web Spiegel Online. Berlín chtěl údajně dvojici po dopadení vyměnit, Moskva prý ale otálela. O tom, zda by ke směně mohlo dojít i po rozsudku, se pouze spekuluje.

Novináři se ptají, jak je možné, že se na pár s podezřelými kořeny nepřišlo mnohem dřív. Sousedé se nyní rozpomínají, že Anschlagovi mluvili s „východoevropským“ přízvukem. „Žena obvykle chodila telefonovat ven, a to dokonce i v zimě,“ dodávají. Němci si také kladou otázku, zda se manželé nemohli znát s ruským prezidentem Vladimirem Putinem, který na sklonku studené války působil jako agent KGB v Německu, i když na východě.