V předvolební Itálii to vře kvůli migrantům

Demonstrant během anti-fašistického protestu v Milánu

Demonstrant během anti-fašistického protestu v Milánu Zdroj: Reuters

Demonstranté během anti-fašistického protestu v Milánu. "Italové první", znělo ulicemi
Demonstrant během anti-fašistického protestu v Milánu
Demonstranté během anti-fašistického protestu v Milánu
Demonstranté během anti-fašistického protestu v Milánu
Demonstranté během anti-fašistického protestu v Milánu
9
Fotogalerie

Víkend v Itálii proběhl ve znamení velkých demonstrací proti rasismu a souběžně probíhajících masových protestů proti imigrantům. Před volbami, které se uskuteční 4. března, se množí i násilné potyčky mezi oběma tábory. Příliv přistěhovalců v zemi posílil xenofobní nálady a fašistickou nostalgii, díky čemuž mohou v hlasování výrazně uspět nacionalisté. 

Proti rasismu v sobotu Římem pochodovalo na sto tisíc lidí včetně významných politiků. Demonstrace se zúčastnil například sociálnědemokratický premiér Paolo Gentiloni. Ministr spravedlnosti Andrea Orlando varoval, že fašismus je nebezpečím pro Itálii i Evropu. „A podceňování tohoto fenoménu je také nebezpečím,“ podotkl.

V Miláně se desetitisíce lidí naopak zúčastnily shromáždění protipřistěhovalecké Ligy severu. „My Italové nemáme žádná práva, žádnou práci. Nemůžeme přijímat lidi, kteří přijdou z ciziny a pak páchají zločiny,“ vysvětlil agentuře AFP své pohnutky k návštěvě akce jeden z účastníků.

Podobně zaměřené akce se konaly i v dalších městech. Napětí v Itálii sílí od počátku února, kdy ve městě Macerata postřelil mladý Ital Luca Traini šest Afričanů. Policie u něj doma našla Hitlerův Mein Kampf a další nacistickou literaturu.

Vyšlo také najevo, že v loňských místních volbách neúspěšně kandidoval za Ligu severu. Strana je přitom součástí aliance, která má velkou šanci na úspěch v nadcházejícím hlasování. Jejími partnerskými partajemi jsou Vzhůru, Itálie za daňové úniky odsouzeného expremiéra Silvia Berlusconiho a Bratři Itálie, kteří vycházejí z neofašistického hnutí. Dohromady by podle průzkumů měly získat zhruba 36 procent, což by jim ale nestačilo k většině.

Bojují o „záchranu bílé rasy“
Itálie je už léta cílovým místem nelegálních přistěhovalců, kteří tam proudí přes Libyi. Loni se však jejich počet v porovnání s předešlým rokem snížil o třetinu na 119 tisíc. Pokles pokračuje i letos. Nacionalističtí politici se přesto snaží využít situace a posílit dojem části obyvatel země, že ve své vlasti začínají být diskriminováni. „V Itálii existuje rasismus – proti Italům,“ řekla šéfka Bratrů Itálie Giorgia Meloniová, když nedávno kritizovala tah Egyptského muzea v Turíně nabízet arabsky mluvícím návštěvníkům dva lístky za cenu jednoho. Kandidát ligy na guvernéra Lombardie v souběžných regionálních volbách Attilio Fontana dokonce prohlásil, že se Italové musejí rozhodnout, zda bude bílá rasa nadále existovat, nebo bude vymazána.