V Řecku roste napětí: nemůže uprchlíky posílat dál, ani vracet

Migranti na ostrově Lesbos

Migranti na ostrově Lesbos Zdroj: ctk/ap

V Řecku sílí napětí vyvolané rostoucím počtem uprchlíků na řeckém území. Kvůli posledním opatřením zemí ležících na takzvané balkánské trase začal váznout přesun imigrantů dál do nitra Evropy. Podle agentury pro ochranu vnějších hranice Evropské unie (Frontex) je zároveň prakticky nemožné, aby se běženci, kteří nemohou očekávat udělení azylu, vraceli do Turecka. Řecko si mezitím stěžovalo EU, že není schopná zabránit přílivu uprchlíků na balkánské cestě.

Šéf Frontexu Fabrice Leggeri dnes v Berlíně prohlásil, že nově příchozí uprchlíci, kteří nesplňují kritéria pro poskytnutí ochrany a jsou považováni za ekonomické migranty, by v zásadě měli opouštět Řecko do jednoho měsíce. Vzhledem k tomu, že drtivá většina z nich dorazila na lodích z Turecka, to znamená, že by se do této země měli také vracet. To se ale neděje a ani si to nelze vynutit, pokud Turecko či úplně jiná země tyto osoby nepřijme dobrovolně. Je tak téměř jisté, že všichni zůstanou v Řecku, upozornila agentura AP.

Vedoucí představitelé EU nyní hledají způsoby, jak přesvědčit Ankaru ke splnění závazku, aby zabraňovala už na svém území běžencům v tom, aby mířili dál do Řecka.

Grandi: Uzavírání hranic na balkánské cestě způsobuje chaos

Vysoký komisař OSN pro uprchlíky Filippo Grandi, který dnes navštívil řecký ostrov Lesbos, kde se vyloďuje většina uprchlíků mířících do Evropy přes Turecko, varoval, že uzavírání hranic na balkánské cestě vede k chaosu.

„Jsme velmi znepokojeni zprávami, které máme o množících se uzávěrách evropských hranic podél balkánské cesty, protože to vyvolá více chaosu a zmatku,“ citovala Grandiho agentura AFP.

Podle serveru listu To Vima je situace v Řecku výbušná. Policie vozí stovky uprchlíků zpět od hranice s Makedonii, která přestala pouštět Afghánce a začala regulovat i průjezd osob s nárokem na udělení azylu poté, co od pátku totéž začalo dělat Rakousko a v dominovém efektu ostatní země ležící na balkánské trase. V metropoli Aténách se hromadí další tisíce lidí, pro které zatím nemá smysl směřovat na sever.

Ubytovací kapacity pro běžence jsou nedostatečné a úřady začínají uvažovat o tom, že alespoň dočasně by je začaly umísťovat například ve sportovních areálech po celém Řecku. Tyto plány ovšem podle To Vima vzbuzují odpor a nevoli místních obyvatel.

Řecko: Turecko blokuje dohodu o kontrole námořních hranic

Řecký ministr obrany Panos Kammenos dnes obvinil Turecko, že se snaží torpédovat nedávnou dohodu v NATO na zahájení kontroly námořních hranic mezi oběma státy plavidly zemí Severoatlantické aliance. Ta zatím křižují v mezinárodních vodách a neoperují na pomezí teritoriálních vod Řecka a Turecka.

Kammenos před třemi týdny tvrdil, že všichni migranti, které lodě NATO zadrží na moři, budou vraceni do Turecka. Podle generálního tajemníka NATO Jense Stoltenberga nemá být ovšem úkolem mise zachycovat a odklánět zpět lodě s uprchlíky, ale sdílet s místními úřady informace, zajistit dohled nad oblastí a přispět tak k přerušení tras převáděčů.

Řecko si stěžuje, že EU nebrání blokádě uprchlíků na Balkáně
Řecko se dnes obrátilo na Nizozemsko jako předsednickou zemi EU se stížností, že Evropská unie není schopna zabránit zemím na takzvané balkánské cestě, aby omezovaly proud uprchlíků. Znepokojení v této souvislosti vyjádřil řecký premiér Alexis Tsipras svému nizozemskému protějšku Marku Ruttemu, uvedla agentura AFP.
Toto zpřísnění kontroly migrace je v rozporu „s tím, co bylo minulý týden jednomyslně dohodnuto na summitu EU,“ upozornil Tsipras.
Řecký premiér také protestoval proti tomu, že Rakousko pozvalo na středu do Vídně zástupce zemí na balkánské trase, aby s nimi jednalo o současné migrační krizi. Schůze se má konat před čtvrtečním zasedáním ministrů vnitra EU v Bruselu kvůli stejné problematice. Řečtí zástupci do Vídně pozváni nebyli. Podle agentury AFP Vídeň chce s pozvanými státy viditelně ve středu sjednotit postup před čtvrtečním bruselským jednáním.