V separatistické Abcházii panuje po nepokojích dvojvládí

Reprezentace. Náměstí Svobody se sochou svatého
Jiří a prezidentský palác představují
nejhonosnější místa hlavního města Gruzie

Reprezentace. Náměstí Svobody se sochou svatého Jiří a prezidentský palác představují nejhonosnější místa hlavního města Gruzie Zdroj: Libor Budinsky

V separatistické Abcházii panuje po úterních nepokojích faktické dvojvládí, opozice obsadila rezidenci hlavy státu a televizní vysílač. Prezident Alexandr Ankvab, který se podle místních médií zdržuje na neznámém místě, obvinil opoziční strany z pokusu o státní převrat. O vyhrocené situaci má dnes jednat mimořádná schůze abchazského parlamentu.

Konfrontaci mezi opozicí a vládou vyvolaly násilnosti, které propukly v úterý po protestní demonstraci v centru hlavního města Suchumi. Několik tisíc lidí přišlo protestovat proti údajně nedostatečné snaze prezidenta o připojení odštěpenecké kavkazské provincie k Rusku.

Demonstranti si stěžovali na vysokou nezaměstnanost, korupci a špatné zacházení se státními prostředky a žádali demisi prezidenta a vlády. Ankvab se pokusil se zástupci opozice vyjednávat, ale když dav na jeho rezidenci zaútočil, jednání opustil.

Vůdce opozice Raul Chadžimba podle dnešních zpráv místní agentury Apsnypress oznámil ustavení opoziční Koordinační rady, která „přebírá odpovědnost za chod státu“. Vyzval obyvatelstvo ke klidu a prohlásil, že žádný úředník stávající vlády „nemá morální právo překročit práh vládních budov“.

Varovali před reakcí

Ankvab obvinil opozici z pokusu o státní převrat a oznámil, že „zvažuje různé varianty reakce“. Ministři obrany a vnitra a šéf abchazské tajné služby vydali prohlášení, v němž podpořili prezidenta a varovali opozici před destabilizací a protiústavními akcemi.

Podle dnešní zprávy agentury Interfax abchazská opozice dál okupuje sídlo prezidenta a kontroluje i hlavní televizní vysílač v Suchumi. O vyhrocené vnitropolitické situaci má dnes na mimořádné schůzi jednat abchazský parlament.

Dotace Ruska

Abcházie se počátkem 90. let minulého století odtrhla od Gruzie a vyhlásila samostatnost, kterou Rusko jako její hlavní sponzor uznalo po válce s Tbilisi v roce 2008.

Podle ruských novinářů do hornatého subtropického regionu na východním břehu Černého moře směřují mnohamiliardové ruské dotace, které se z velké části stávají kořistí abchazských mafiánských klanů.