V Silicon Valley za dvě dekády zchudli všichni kromě deseti procent nejbohatších, tvrdí studie

Zdroj: Profimedia

Silicon Valley
2
Fotogalerie

Devět z deseti pracovníků v Silicon Valley si po připočítání inflace vydělá méně než v roce 1997, na problém upozornila nová studie Kalifornské univerzity v Santa Cruz, píše CNBC.

U zaměstnanců na nejnižší úrovni příjmového žebříčku došlo za posledních dvacet let ke snížení mzdy o pouhé jedno procento, což má pravděpodobně na svědomí zvyšování minimální mzdy, myslí si ředitel Institutu sociální transformace na Kalifornské univerzity v Santa Cruz Chris Brenner. Nejvíce jsou naopak zasaženi pracovníci ze střední třídy, kteří si aktuálně po přičtení inflace vydělají o 14 procent méně než před dvaceti lety.

„Problém je tak rozsáhlý, jak to jen v Silicon Valley jde. Mzdy většiny lidí se tam ani nepřiblíží tomu, kolik potřebují na zaplacení bydlení a „přežití“ v této oblasti. Mnozí pracovníci služeb jsou něco jako „pracující bezdomovci“, což jsou lidé, kteří pracují na plný úvazek, ale stejně nemají domov,“ řekl ředitel komunikace Odborového svazu zaměstnanců ve službách (SEIU) Stephen Boardman.

Mzdy v Silicon Valley rostly pouze 10 procentům nejbohatších. Za posledních dvacet let se jim po připočítání inflace zvýšily o 0,7 procenta.

Podle Brennera má stagnaci na svědomí několik faktorů včetně toho, že „vítěz bere vše“, což znamená, že obří technologické společnosti nenechávají prostor pro mnoho menších, které by mohly vytvořit více pracovních rolí.

Mzdy v Silicon Valley stagnují navzdory hospodářskému růstu a celkovému růstu mezd. Ty v posledním kvartálu vzrostly o 3,1 procenta, což je nejvyšší růst za poslední desetiletí.