V Tichomoří se přesunují rakety

Severokorejský voják

Severokorejský voják Zdroj: ctk

Severní Kora a Spojené státy přesunují výzbroj blíže svému nepříteli. KLDR prý k východnímu pobřeží převezla střelu, jež by mohla zasáhnout americkou základnu na Guamu. Armáda země už dříve uvedla, že má povolení k jadernému útoku na USA. Američané oznámili, že do několika týdnů na ostrově rozmístí protiraketový systém. Analytici se stále nemohou shodnout na tom, čeho chce Pchjongjang svými provokacemi dosáhnout.

O doletu a přesnosti severokorejské rakety panují dohady. Soul tvrdí, že má „značný“ dosah, ale není schopna zasáhnout americkou pevninu. Podle expertů může i nejvýkonnější raketa severu uletět maximálně šest tisíc kilometrů a dopadnout nanejvýš na Aljašku. Není ani jasné, zda jsou tyto střely schopné nést jaderné hlavice.

O vážnosti situace ale svědčí i to, že Pchjongjang obětuje zisky plynoucí z průmyslového parku Kesong a dále brání jihokorejským pracovníkům v přístupu na místo. Pohrozil i tím, že zónu zavře. Jen loni se přitom v parku vyrobilo zboží v hodnotě 470 milionů dolarů.

Obecně se předpokládá, že Severní Korea svět vydírá, aby pak za ústupky dostala rozsáhlou pomoc, přinutila Soul změnit politický kurz a upevnila pozici mladého lídra Kim Čong-una. Spojené státy a Jižní Korea ale daly opakovaně najevo, že se nenechají přitlačit ke zdi. Praktiky KLDR odmítá i Rusko. „Pokusy Pchjongjangu porušit rozhodnutí Rady bezpečnosti OSN jsou rozhodně nepřijatelné,“ řekl včera mluvčí moskevské diplomacie Alexander Lukaševič.

Objevují se i názory, že současná série pohrůžek uzavřeného státu může mít nebezpečnější příčinu. „Zatímco mnoho lidí věří staré zápletce o odzbrojení za jídlo, existuje i druhý tábor, který se obává, že tato epizoda může být jiná. Tedy že Kim (Čong-un), který je ve funkci jen něco přes rok, může skutečně věřit tomu, že se jeho země stala jadernou velmocí,“ napsal v úvodníku americký list Star-Ledger.