V troskách obchodního domu v Rize přišly o život desítky lidí

Nákupní centrum Maxima v Rize po katastrofě

Nákupní centrum Maxima v Rize po katastrofě Zdroj: ctk/ap

Po čtvrteční zřícení obchodního centra v lotyšské Rize záchranáři registrují již 45 mrtvých a panují obavy, že to není konečný počet. Místní nemocnice ošetřily přinejmenším 36 zraněných. Záchranáři pokračují v prohledávání trosek, kde mohou být uvězněny další desítky lidí. Spekuluje se o tom, že neštěstí způsobila výstavba zimní zahrady na střeše budovy.

Mezi mrtvými jsou kromě lidí, kteří v budově v osudné chvíli nakupovali, také tři hasiči, jež zasypaly padající trosky ve chvíli, kdy se snažili vyprostit oběti neštěstí. Osm hasičů utrpělo při záchranné akci zranění. Lotyšská média podle českého velvyslanectví doposud neinformovala o žádném cizinci, který by v sutinách zahynul.

Obchodní centrum, které bylo otevřeno teprve předloni, se nachází ve staré obytné zástavbě ze sovětské éry. Jeho kolaps začal tím, že povolila konstrukce střechy a opěrná zeď, po hodině se pak zřítila i protilehlá stěna. Podle starosty Rigy Nilse Usakovse se v troskách ocitlo kolem 70 lidí.

„Lotyšské úřady doposud neidentifikovaly žádného českého občana,“ řekl telefonicky zástupce českého velvyslance v Lotyšsku Josef Smyček. Upozornil ale, že identifikace stále pokračuje, neboť zranění mrtvých byla devastující. Řadu zraněných navíc nemocnice přijaly bez dokladů.

České úřady se v souvislosti s tragédií snaží kontaktovat jednoho Čecha, se kterým se rodina zatím nedokázala spojit. Podle Smyčka ale není potvrzeno, že na místě neštěstí vůbec byl, neboť v zemi žije dlouhodobě a pohybuje se po celém Lotyšsku.

Porušení stavebních norem, nebo výbuch?

V odstraňování sutin pomáhají záchranářům tři jeřáby, policie nasadila do akce psovody, zapojeno bylo několik desítek vojáků a místních dobrovolníků. Záchranná akce potrvá podle šéfa záchranářů Oskarse Abolinse zřejmě celý den. Záchranáři musejí prý zasahovat obezřetně, protože sutiny jsou nestabilní a představují bezpečnostní hrozbu.

Většinu trosek záchranáři pomalu odklízejí ručně. Práci pravidelně přerušují, aby se pokusili zaslechnout mobilní telefony pohřešovaných, na které jim příbuzní na výzvy záchranných složek volají. Nemocnicím zavaleným přílivem zraněných se nedostává zásob krve a žádají místní obyvatele o nouzovou pomoc.

Přesnou příčinu neštěstí dosud vyšetřování nezjistilo. Policisté podezírají provozovatele centra ze zanedbání stavebních pravidel. „Je zřejmé, že zde byl problém s dodržením konstrukčních požadavků,“ řekl neurčitě lotyšské televizi ministr vnitra Rihards Kozlovskis. Někteří svědci podle tiskových agentur nejprve hovořili o tom, že kolapsu předcházel výbuch. Agentura LETA spekulovala, že mohlo jít o explozi topného kotle.