V USA mají problémy se spalničkami. Příliš mnoho lidí odmítlo očkování

vakcinace, ilustrační foto

vakcinace, ilustrační foto Zdroj: Rhoda Baer, Wikimedia

Jak moc nebezpečné dopady má antivakcinační kampaň, která se rozhořela v posledních letech napříč Spojenými státy a internetem, ukázala čerstvá statistika tamního Centra pro kontrolu nemocí (CDC). Jen do konce letošního srpna totiž CDC na americkém území zaregistrovalo trojnásobně více případů výskytu spalniček, než tomu bylo za celý loňský rok, a statistika se nejspíš ještě zhorší.

Za nebývalým počtem nákaz podle CDC stojí častější cesty neočkovaných Američanů a jejich dětí do méně rozvinutých zemí, například na Filipíny, které se od roku 2013 potýkají s extrémně vysokým výskytem spalniček. Tito cestovatelé pak chorobu vzhledem k rostoucímu počtu neočkovaných dále velmi snadno roznáší.

Právě vysoký počet neočkovaných lidí (respektive dětí) a síla takzvaných antivakcinačních hnutí je spojována se studií z roku 1998, kterou publikoval doktor Andrew Wakefield a která tvrdila, že vakcína MMR (trojkombinace proti spalničkám, příušnicím a zarděnkám), kromě jiných rizik vedlejších účinků extrémně zvyšuje nebezpečí rozvinutí autismu u očkovaného dítěte.

Závěry lživé studie "žijí" dál

I když byla tato studie v roce 2004 stažena, vědeckou obcí naprosto rozcupována jako podvrh a pouhá sada subjektivních názorů a Wakefieldovi na základě toho dokonce odebrána lékařská licence, v mezidobí vznikla legislativa, jež rodičům umožnila očkování odmítnout. Mýtus o spojení vakcíny MMR a autismu následně na internetových fórech díky nejrůznějším aktivistům a iniciativám žil vlastním životem a rodiče odrazoval od očkování svých ratolestí.

výskyt spalniček v USAvýskyt spalniček v USA | CDC

CDC už v kontextu se stále četnějšími výskyty nákaz chorobou, která byla oficiálně v roce 2000 vymýcena z území Spojených států, vydala varování pro vybrané Americké státy před možným zrodem epidemické vlny. Jak například upozornil list L.A. Times, v Kalifornii je téměř tisícovka školek, které každá mají zapsaných přes osm procent neočkovaných dětí.

Osmiprocentní hranice je přitom podle epidemiologů jakousi limitou, která bourá efekt takzvané davové imunity - tedy stavu, kdy jsou neočkovaní jedinci „chránění“ před možnou nákazou těmi očkovanými – nákaza se díky vysokému podílu očkovaných jedinců prostě nedokáže efektivně šířit.

„ Největšími spojenci infekčních chorob dnes už nejsou chudoba či nehygienické životní podmínky, ale globální antivakcinační hnutí,“ napsala nedávno Keren Landsmanová v jednom z vědeckých časopisů Aeon.

Očkování v Česku
V Česku se aktuálně očkuje v rámci pravidelného očkování proti záškrtu, dávivému kašli, tetanu, dětské obrně, žloutence typu B, spalničkám, příušnicím, zarděnkám a haemophilus influenzae typu B, která způsobuje těžké infekce dýchacích cest.

Odpovědnost při odmítnutí očkování

Proč se nechat očkovat

ÚS přezkoumá zákony, které nepustí děti bez očkování do školky