V4 chce, aby summit EU označil zastavení toku migrantů za prioritu

Visegrádská čtyřka, ilustrační foto

Visegrádská čtyřka, ilustrační foto Zdroj: CTK

Nadcházející summit Evropské unie, který je plánován na konec tohoto týdne, by měl označit zastavení toku migrantů za zásadní a klíčovou prioritu unie při zvládání krize. Na jednání se svými kolegy, na kterém se v Bruselu summit připravoval, to dnes jménem visegrádské čtyřky (V4) navrhl český ministr zahraničí Lubomír Zaorálek. Své kolegy z ostatních členských zemí unie informoval o pondělním pražském setkání lídrů zemí Visegrádu a některých partnerských států ze západního Balkánu.

Státy V4 (Česko, Slovensko, Polsko, Maďarsko) chtějí do závěrů summitu EU prosadit i zmínku o takzvaných hotspotech, tedy místech identifikace a posuzování žádostí o útočiště vznikajících v Řecku a v Itálii. Podle představ V4 by migranti měli v těchto místech zůstávat až do vyřízení azylové procedury.

„To znamená, aby nedocházelo k tomu, čeho jsme svědky nyní. Že ty hotspoty jsou jenom takovými průchozími místy, ale vlastně nejsou schopny vytvořit systém, aby bylo jasné, že tito lidé se o něco ucházejí a pokud se to s nimi nevyřeší, není možné, aby pokračovali dále,“ vysvětlil český ministr.

Dobrá práce

Ostatní ministři dnes podle Zaorálka přijali informace o pražském summitu V4 „celkem příznivě“. Ocenili prý, že státy se hlásí k celoevropskému řešení a že panuje shoda o rozhodujícím významu dění na řecko-tureckých hranicích, schopnosti Řecka situaci zvládnout a na podpoře společného plánu EU a Turecka. Za „dobrou práci“ pondělní pražskou schůzku podle českého ministra označil také místopředseda Evropské komise Frans Timmermans.

Také ministr zahraničí předsednického Nizozemska Bert Koenders novinářům řekl, že na dnešní ministerské schůzce se jednalo také o deklaraci z minulých dní, včetně prohlášení skupiny zemí Visegrádu. „Cítil jsem shodu na tom, že takové deklarace nejsou namířeny proti jedné či několika dalším zemím,“ poznamenal Koenders. Nejsou však podle něj ani řešením, které musí být společné a celoevropské.

„Chceme, aby se všichni maximálně podíleli na tom, co je hlavním cílem: zastavení toku migrantů,“ poznamenal Zaorálek.

The Economist: Zlý, ošklivý Visegrád