Válečný zločinec Csatáry byl na útěku přes 60 let

László Csatáry

László Csatáry Zdroj: profimedia.cz

Maďarská policie dnes ráno dopadla Lászla Csatáryho. Sedmadevadesátiletý muž, který byl v roce 1948 v Československu odsouzen v nepřítomnosti k trestu smrti, je nyní číslem jedna na seznamu nacistických zločinců Centra Simona Wiesenthala.

Csatáry za druhé světové války působil jako šéf maďarské policie v košickém ghettu. Tím prošlo 15 700 Židů. Část z nich zemřela přímo zde, další později ve vyhlazovacím táboře v Osvětimi. Podle Wiesenthalova centra stál ještě předtím za deportací 300 košických Židů na Ukrajinu, kde byli téměř všichni zabiti.

Poté, co byl v Československu odsouzen, uprchl Csatáry v roce 1949 do Kanady. Vydával se za Jugoslávce a v roce 1955 získal pod falešným jménem kanadské občanství. Až do poloviny 90. let žil bez povšimnutí místních úřadů v Montrealu a Torontu, živil se jako obchodník s uměním.

V roce 1995 se o Csatáryho vystupujícího pod jménem Csizsik začaly opět zajímat imigrační úřady. Ty mu kvůli udání falešných údajů občanství o dva roky později odebraly. Muž nečekal na to, až bude vyhoštěn a zemi opustil. Podle tvrzení své dcery zamířil do Evropy.

Čtěte také:

Maďarsko čelí tlaku kvůli Csatárymu

Zemřel nacistický válečný zločinec Demjanjuk

Csatáryho stopa se poté na více než deset ztratila. Až loni zjistil přední lovec nacistů Wiesenthalova centra Efraim Zuroff od svého informátora, že uprchlík žije v Budapešti. V záři Efraim informoval místní policii, přesnou Csatáryho adresu ale zjistili až tento měsíc reportéři britského listu The Sun. Nacistický zločinec opět neváhal a naposledy se pokusil uniknout. Když maďarská policie v pondělí dorazila do jeho bytu, našla jej prázdný.

Dveře bytu Lászla Csatáryho den poté, co je zde vypátrali novinářiDveře bytu Lászla Csatáryho den poté, co je zde vypátrali novináři | profimedia.czDveře bytu Lászla Csatáryho den poté, co je zde vypátrali novináři

Ačkoli byl Csatáry dnes dopaden, liknavost maďarské policie ve stíhání zločinů spáchaných během druhé světové války vyvolala vlnu mezinárodní kritiky. Nyní čelí podezření z válečných zločinů, za což mu hrozí doživotí. Prokurátor už požádal o jeho vzetí do vazby. Zároveň ale maďarskému rozhlasu řekl, že vzhledem ke svému zdravotnímu stavu, věku a presumpci neviny možná Csatáry nadále zůstane v domácím vězení.

Centrum Simona Wiesenthala v otevřeném dopise vyzvalo maďarského prezidenta Jánose Ádera, aby se zasadil o co nejrychlejší přivedení Csatáryho před spravedlnost. Francouzský historik a lovec nacistů Serge Klarsfeld si ale myslí, že pravicová maďarská vláda si Csatáryho odsouzení nepřeje. V rozhovoru s agenturou AFP jeho zatčení označil jen za „úlitbu“ veřejnosti.