Vánoce oslavují křesťané po celém světě

Vánoce na Kubě

Vánoce na Kubě Zdroj: ctk

Vánoce si lidé připomínají po celém světě - i tam, kde jejich oslavy nepatří k místním tradicím. Japonský myč oken se na svou vánoční směnu v Tokiu netradičně převlékl za Santa Clause. (Foto ČTK)
Vánoce oslavovali také Palestinci křesťanského vyznání, například chlapec ve městě Nábulus na Západním břehu Jordánu. (Foto ČTK)
Oslavy Vánoc se letos nevyhnuly ani Dakaru v převážně muslimském Senegalu. (Foto ČTK)
Do Betléma proslaveného jako rodiště Ježíše Krista o Vánocích přicházejí věřící z celého světa, stejně jako žena z Nigérie s malým synkem. (Foto ČTK)
Svátky oslavili také vojáci na misi v Afghánistánu, svíčku zde o Štědrém večeru zapálila také jedna z příslušnic amerických vojenských jednotek. (Foto ČTK)
10
Fotogalerie

Věřící po celém světě oslavují vánoční svátky. Kromě zemí, kde křesťanství převládá, si Štědrý večer připomněli třeba i v převážně muslimském Senegalu nebo američtí vojáci na misi v Afghánistánu.

Oslavy narození Ježíše Krista dnes pokračují prvním svátkem vánočním. Podle bible jeho příchod jako Vykupitele přislíbil Bůh ústy proroků Izraeli 800 let před jeho narozením. Boží hod vánoční je vedle Božího hodu velikonočního neboli Zmrtvýchvstání Páně největším křesťanským svátkem v roce.

Středa bude ve znamení druhého svátku vánočního, kdy se připomíná mučedník svatý Štěpán. Na dnešní den letos zároveň připadá katolický svátek Svaté rodiny. Křesťanské Vánoce pokračují Novým rokem a končí Zjevením Páně 6. ledna. Tento svátek je známější jako den Tří králů či mudrců, kteří se přišli do Betléma poklonit narozenému Ježíši, jenž měl být příštím židovským králem.

V pravoslavné tradici se ale začnou vánoční svátky slavit až po Novém roce. Svátek narození Krista podle ní připadá na 7. ledna.

Na Boží hod nebudeme s ničím házet. Jaký je původ slova hod a co má společného s ruským rokem?