Varufakis založil vlastní evropské levicové hnutí. Chce reformovat EU

Janis Varufakis

Janis Varufakis Zdroj: ctk

Bývalý řecký ministr financí Janis Varufakis v Berlíně představil nové celoevropské levicové hnutí, jehož cílem je do deseti let zásadně reformovat Evropskou unii. Uskupení jménem Demokracie v Evropě - hnutí 2025 (DiEM25) chce omezit byrokracii a zajistit transparentní rozhodování na unijní úrovni. Kromě Varufakise, který byl v řecké vládě za krajně levicovou stranu Syriza, podporuje nové uskupení například španělské levicové protestní hnutí Podemos.

„Evropská unie byla výjimečným úspěchem, spojila v míru evropské národy hovořící různými jazyky a vycházející z různých kultur. Dokázala, že můžeme vytvořit společný rámec lidských práv napříč kontinentem, který ještě nedávno byl domovem vražedného šovinismu, rasismu a barbarství,“ uvedl Varukakis v manifestu vznikajícího hnutí.

„Dnes společná byrokracie a společná měna rozdělují evropské národy, které se začaly sjednocovat navzdory svým rozdílným jazykům a kulturám,“ uvedl Varufakus v manifestu. „Hrdé národy jsou obraceny proti sobě. Nacionalismus, extremismus a rasismus se znovu probudily,“ napsal s tím, že EU hrozí rozpad.

DiEM25 vyzývá k tomu, aby evropské instituce okamžitě zajistily větší transparentnost rozhodovacích procesů. Podle Varufakise by měla být živě přenášena jednání na summitu EU a v rámci euroskupiny. Se zpožděním jednoho týdne by měly být zveřejňovány záznamy z jednání rady guvernérů Evropské centrální banky.

společná byrokracie a společná měna rozdělují evropské národy, které se začaly sjednocovat navzdory svým rozdílným jazykům a kulturám


Varufakisovo hnutí rovněž požaduje, aby do dvou let bylo svoláno ústavodárné shromáždění, které by připravilo nový základní dokument EU. Společná evropská ústava, která by posilovala vliv občanů na rozhodování v unii a omezila význam Evropské komise a Evropského parlamentu, by podle DiEM25 měla být přijata do deseti let.

EU se pokusila vytvořit společnou ústavu už na počátku století. Konvent EU připravil dokument během let 2002 a 2003, přijmout se ho však nepodařilo poté, co se proti ústavě vyslovili v roce 2005 voliči v referendech ve Francii a v Nizozemsku. Některé prvky evropské ústavy se dostaly do unijního práva prostřednictvím lisabonské smlouvy, která vstoupila v platnost v prosinci 2009.

Za hnutím DiEM25 stojí vedle Varufakise také španělská strana Podemos či italský levicový intelektuál Toni Negri. Podporu mu vyjádřil také americký ekonom James Galbraith.

Janis Varufakis: Neudržitelný dluh mění věřitele v leviatana