Vdova po Čechovi, kterého zabil jeřáb, žaluje New York o 14 miliard

Zřícený jeřáb v New Yorku

Zřícený jeřáb v New Yorku Zdroj: ctk/AP

Únorový pád obřího jeřábu do ulic amerického New Yorku se může městu prodražit. Rebecca Wichsová, vdova po českém přistěhovalci Davidu Wichsovi, který se stal jedinou obětí neštěstí, zažaluje New York o odškodné ve výši 600 milionů dolarů (14,2 miliardy korun). V souvislosti s tragédií se jedná už o o druhý finanční nárok od postižených lidí.

Wichsová své nároky podle amerických médií rozdělila na tři části. Nejvíc, 550 milionů dolarů, žádá za předpokládaný ušlý výdělek. Jde o částku, kterou by její 38letý a na prestižní Harvardské univerzitě vystudovaný manžel mohl během své pracovní kariéry vydělat.

Za vědomou bolest a utrpení, které rodák z Prahy musel snést během tragédie, pak chce vdova 25 milionů dolarů a stejnou sumu také žádá za ztrátu lásky a přátelství. „Bolest, kterou teď cítím je nesnesitelná,“ uvedla manželka Wichse na únorovém pohřbu v synagoze Kehilath Jeshurun.

Rebecca Wichsová podala předžalobní výzvu na kontrolní úřad města New York. Jeho mluvčí Eric Sumberg nicméně prohlásil, že podle rozhodnutí úřadu nelze nároky vdovy urovnat před zahájením soudního řízení.

Neštěstí se událo letos 5. února. Mohutný jeřáb se zřítil ve sněhové vánici do ulic jižního Manhattanu, poničil několik automobilů a zranil zhruba tři lidi. O život přišel jako jediný právě David Wichs, který zrovna vystupoval z auta.

Wichs do Spojených států přišel z České republiky jako dospívající, na Harvardu vystudoval matematiku a poté pracoval pro newyorskou finanční společnost Tower Research Capital. S Rebeccou se vzali v roce 2013.

Požadavek Wichsové je již druhým nárokem týkajícím se únorové tragédie. V březnu 73letý Thomas O'Brien, který při nehodě utrpěl zranění lebky a páteře, oznámil záměr žalovat město o 30 milionů dolarů (710 milionů korun). O'Brien obvinil New York z neopatrnosti a nedbalosti. Argumentoval tím, že jeho zranění se mohlo zabránit, pokud by město věnovalo pozornost zprávám o počasí a ukončilo dříve práce jeřábu.

Po neštěstí nicméně New York zavedl nová pravidla pro fungování jeřábů. Nejvýznamnější je zákaz veškerých aktivit, pokud rychlost větru překročí 30 mil za hodinu.