Ve Španělsku prvně zasedl nový parlament, najít většinu bude těžké

Marian Rajoy

Marian Rajoy Zdroj: CTK

Ve Španělsku poprvé zasedl nový parlament, který vzešel z voleb 20. prosince. Hlasování, které poprvé v poválečné historii země nepřineslo žádné ze stran většinu nutnou pro sestavení jednobarevné vlády, znamená, že politici nyní budou muset najít shodu na budoucí koalici. Premiér Mariano Rajoy, jehož dosud vládní lidovci získali nejvíce křesel, chce poslancům předložit návrh nového kabinetu do konce ledna.

Předsedou dolní sněmovny se podle předběžné dohody některých stran má stát zástupce socialistů Patxi López. Právě on by se pak měl sejít s králem Felipem VI., čímž budou formálně zahájena koaliční vyjednávání. Monarcha zpravidla pověří sestavením kabinetu šéfa nejsilnější politické strany, ale může přihlédnout k výsledkům a dát šanci politickému lídrovi, který má nejvyšší šanci na vytvoření stabilní vlády. Rajoyovi lidovci od voleb dosud bez úspěchu neformálně vyjednávají s významnějšími parlamentními stranami o podpoře nového kabinetu. Jeho budoucnost je ale zatím velmi nejistá.

Zatímco lidovci obsadili ve 350členné dolní parlamentní komoře 123 křesel, druzí nejsilnější socialisté mají 90 křesel. Významně budou do parlamentního dění mluvit i dva nováčci, levicoví Podemos se 69 poslanci a liberální Ciudadanos se 40 mandáty. Posledně jmenovaná strana sice připustila možnost podpory Rajoyovy menšinové vlády, to však v součtu s lidovci nezajišťuje 176 mandátů nutných k tomu, aby byla novému kabinetu v parlamentu vyslovena důvěra. Počítat jr tedy třeba i s několika dalšími malými stranami, které si rozdělily část křesel.

Zástupce vedení lidovců Fernando Martínez Maillo ve sněmovně řekl, že Rajoy má v úmyslu předstoupit s novou vládou před poslance do konce ledna. Pokud se do dvou měsíců od prvního hlasování o důvěře nové vládě nebude žádný kabinet opírat o parlamentní většinu, budou se v zemi muset konat nové volby.