Ve východním Středomoří spustí manévry i ruská armáda. Norsko poprvé po 25 letech v deficitu

Ve východním Středomoří už trénovaly armády Řecka, Turecka, Francie i Itálie.

Ve východním Středomoří už trénovaly armády Řecka, Turecka, Francie i Itálie. Zdroj: ČTK / AP

Vláda francouzského prezidenta Emmanuela Macrona poskytne francouzské ekonomice finanční injekci ve výši 100 miliard eur.
Norsko poprvé po čtvrtstoletí hospodaří s deficitem. Může za to nízká cena ropy.
3
Fotogalerie

Web E15 přináší přehled důležitých zahraničních témat, která by vám dnes neměla uniknout.

Top události:

Rusové zahájí cvičení

Ruské námořnictvo uskuteční příští týden dvě vojenská cvičení ve východním Středomoří. Nácvik bojových operací začne v úterý a potrvá až do 25. září. Zprávu přinesla turecká média. Moskva se k ní prozatím nevyjádřila. Pokud k ruským manévrům opravdu dojde, může to způsobit další eskalaci napětí v regionu, kde se Řecko a Turecko přetahuje o sporná území s ropou a zemním plynem.    

Macron zachraňuje ekonomiku

Vláda francouzského prezidenta Emmanuela Macrona investuje 100 miliard eur, to jest přibližně 2,6 bilionu korun, do oživení francouzského hospodářství, které bylo rovněž citelně zasaženo koronakrizí. Plán zahrnuje náhrady mezd, daňové úlevy pro podniky a dotace na environmentální projekty. Investice budou rozděleny do dvou let, tedy do příštích prezidentských voleb v roce 2022.    

Z trhů a burz:

Apple cennější než britský FTSE 100

Americkým akciím se ve středu opět dařilo. Indexy S&P 500 a Nasdaq Composite si připsaly nové rekordy. S&P 500 se zvýšil o 1,54 procenta na 3580,84 bodu a Nasdaq o 0,98 procenta na 12 056,44 bodu. V neuvěřitelném růstu pokračuje především technologický gigant Apple. Jeho akcie dosáhly na hodnotu 2,3 trilionu dolarů a mají nyní vyšší cenu než všechny firmy zahrnuté v britském indexu FTSE 100. 

Norsko v deficitu

Výdaje Norského království byly poprvé po čtvrtstoletí vyšší než jeho celkové příjmy. Informoval o tom norský statistický úřad. Rozpočtový deficit ve výši 83 miliard norských korun, tedy zhruba 210 miliard českých korun, způsobil především pokles ceny ropy, která je hlavním vývozním artiklem severského státu. Norská ekonomika zaznamenala ve druhém kvartálu 2020 rekordní pokles.     

 

Tweet dne:

„Rusko provádí nelidskou a pohrdavou politiku. Diplomatické rituály už nestačí. Po otravě Navalného potřebujeme silnou odpověď celé Evropy, které bude Putin rozumět: Evropská unie by měla společně rozhodnout o zastavení NordStreamu2.“

Šéf zahraničního výboru Spolkového sněmu Norbert Röttgen a možný nástupce Merkelové na místě kancléře navrhuje razantní postup vůči Kremlu kvůli otravě ruského opozičního předáka Alexeje Navalného.  

Stane se dnes:

  • Do Minsku přijede ruský premiér Michail Mišustin. Půjde o první návštěvu takto vysoce postaveného ruského politika v Bělorusku od vypuknutí politické krize v této východoevropské zemi.
  • Demokratický kandidát na prezidenta USA Joe Biden navštíví po svém soupeři Donaldu Trumpovi pouličními nepokoji zmítané město Kenosha ve státě Wisconsin.
  • V libanonském Bejrútu se uskuteční konference vedení palestinských skupin k dohodě o normalizaci vztahů mezi Izraelem a Spojenými arabskými emiráty. Mezi účastníky je i velitel radikální palestinské organizace Hamás Ismáíl Haníja.
  • Spojené státy zveřejní změny v produktivitě práce v nevýrobním sektoru a počet žádostí o podporu v nezaměstnanosti za druhé čtvrtletí letošního roku.