Vědci vylepšili pasterizaci, mléko nezkysne ani za sedm týdnů

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk

Revoluce to přímo není. Vědci z Purdueovy univerzity nepřišli na něco dokonalejšího, než je pasterizace. Jen ji posunuli dál – s jejich metodou vydrželo mléko dokonce 63 dní.

Nový způsob úpravy mléka po klasické pasterizaci odstraní až 99 procent přeživších mikroorganismů. Prodlouží tak životnost mléka z obvyklých dvou či tří týdnů až na zaručovaných sedm. Při úpravě však teplota nikdy nepřesáhne sedmdesát stupňů.

Metoda tak může hlavně co se týká zachování chuťových vlastností konkurovat trvanlivému mléku ošetřenému postupem UHT, tedy zahřátím. Tam teploty dosahují až ke 130 stupňům, což vede ke změně chuti.

„Zvýšení teploty mléka o deset stupňů na necelou sekundu odstraní i bakterie, které standardně přežívají běžnou pasterizaci,“ popsali vědci princip nového postupu. Označili jej LTST (low-temperature, short-time) a spočívá ve vstřikování kapek mléka do přetlakové komory, kde se extrémně rychle ohřejí a vychladnou.

„Pokud by jakýkoli mikroorganismus přežil pasterizaci i LTST, zbylo by ho tak málo, že by se musel množit velmi dlouho, aby pak mohl mléko zkazit,“ vysvětlil jeden z tvůrců metody Bruce Applegate (viz snímek).

Na vývoji LTST spolupracovala společnost Milisecond Technologies, majitel patentu na výrobu zařízení. „Proces využívá zbytkového tepla pasterizace, takže nevyvolává dodatečné energetické náklady,“ doplnil spoluautor studie Phillip Myer z University of Tennessee.

Zavedením nové metody do potravinářských provozů se značně prodlouží životnost mléka zvláště v oblastech, kam se musí dlouhodobě dovážet. Vědci teď chtějí účinnost LTST vyzkoušet bez pasterizace.