Velké italské firmy chtějí společnými silami odvrátit krizi v zemi

Eni

Eni Zdroj: Eni

Ředitelé předních italských společností chtějí nakupovat domácí vládní obligace a pomoci tak zemi odvrátit finanční krizi. Nabídku, pod kterou se podepsalo 24 šéfů firem, ekonomů a manažerů, zveřejnil italský list Milano Finanza.

„Jestliže Itálie potřebuje naši pomoc, jsme zde,“ uvádí se v prohlášení, které mimo jiné podepsali ředitelé italského výrobce pneumatik Pirelli, ropné a plynárenské skupiny Eni a výrobce luxusní obuvi Tod's. „Zhruba 50 procent veřejného dluhu Itálie je v italských rukách. Pokud Itálie potřebuje naši pomoc při vydávání (dluhu), jsme zde.“

Výnosnost italských vládních obligací stoupla minulý týden na nový rekord od zavedení eura kvůli obavám o vysoké zadlužení země. Dnešní nákupy obligací Evropskou centrální bankou ji však snížily.

Významnými držiteli italských státních dluhopisů jsou nyní banky. Místní firmy však mají silné rozvahy a základy. Jsou tak považovány za jednu ze silných stránek Itálie a uvažuje se, že by mohly půjčit vládě peníze a pomoci ji vyhnout se případnému bankrotu.

„Jsme silná, bohatá země s velmi vysokým veřejným dluhem, ale při kombinaci veřejného a soukromého dluhu je náš dluh podstatně nižší než Británie a nižší než Německa,“ píše se dále v prohlášení. „Náš průmysl, naše banky jsou silné.“

Zdá se však, že ne všichni mají zájem pomoci zadlužené zemi. Pololetní výsledky hospodaření největší italské retailové banky Intesa Sanpaolo ukázaly, že banka od března snížila své napojení na italský státní dluh o deset miliard eur (242,2 miliardy korun). Nyní tak drží italské státní dluhopisy za 64 miliard eur, což je zhruba 79 procent z celkových investic banky do vládních obligací, napsala agentura Reuters.