Venezuela volí nástupce Cháveze, opozice se bojí nepokojů

Maduro slibuje, že bude pokračovat ve šlépějích Huga Cháveze, Chapriles slibuje radikální změnu venezuelské politiky

Maduro slibuje, že bude pokračovat ve šlépějích Huga Cháveze, Chapriles slibuje radikální změnu venezuelské politiky Zdroj: ctk/ap

Venezuelané dnes rozhodují o nástupci nedávno zesnulého prezidenta Huga Cháveze. O nejvyšší úřad a hlasy téměř 19 milionů voličů se uchází Chávezem vybraný loajální nástupce Nicolás Maduro (50) a mladý opoziční vyzývatel Henrique Capriles (40), kterému se podle posledních průzkumů dařilo zprvu výrazný náskok favorita snížit.

V hlavním městě Caracasu podle agentury AFP stály před volebními místnostmi fronty voličů, které již od rána budila auta s amplióny, aby hlasování nezmeškali. Chávezovi stoupenci, jistí si vítězstvím, volí v ovzduší veselice. Hlas Madurovi dala například i osmačtyřicetiletá zaměstnankyně vládní jídelny Maria Velasquezová, protože je to „nařízení mého velitele“.

Zdaleka ne všichni však touží po tom nadále podobné příkazy poslouchat. „Nemůžeme pokračovat ve víře v mesiáše,“ řekl agentuře AP osmačtyřicetiletý inženýr José Romero. „Tahle země se toho hodně naučila a dnes víme, že jedna osoba nemůže vše spravit,“ řekl o Chávezovi, který si řadu voličů získal štědrými dávkami ze strany státu.

Právě ty však podle analytiků také výrazně přispěly k ekonomickým problémům, jimž nyní latinskoamerická země čelí. Jedním z nich je i rozsáhlý rozpočtový deficit ve výši 30 miliard dolarů, což odpovídá asi deseti procentům HDP. Chávez si podle kritiků nedokázal poradit ani s častými výpadky proudu, nedostatkem zboží nebo infrastrukturou, která je v často žalostném stavu. Právě na tom částečně postavil svou kampaň Capriles, který na předvolebních shromážděních četl seznamy nedokončených železnic, silnic nebo mostů. Naopak Maduro, podle něhož se opoziční předák spolčil se Spojenými státy, svou kampaň založil na nekritickém obdivu k bývalému prezidentovi a sloganu: „My všichni jsme Chávez.“

Oba kandidáti ujistili, že budou respektovat výsledek voleb. Dnešní hlasování, na které dohlíží na 150.000 policistů, se zatím uskutečňuje v klidu. To potvrzuje i český pozorovatel na volbách, poslanec Evropského parlamentu Edvard Kožušník (ODS). „Překvapilo mě, jak je Caracas oproti jiným dnům mrtvé město, všude je klid a prázdno,“ řekl o situaci v metropoli, považované za volební baštu opozice. „Také mě překvapilo, že ve čtyři ráno jsem byl - asi i s voliči - vzbuzen salvou z děl a troubením budíčku na poplach. To se opakovalo i v pět ráno,“ řekl s úsměvem.

Mezitím navštívil několik volebních místností, umístěných stejně jako v Česku hlavně ve školách. Zdejší volič však nejprve musí podstoupit zdlouhavou registraci, než odhlasuje na elektronickém přístroji. Ve státní televizi mezitím vystoupil velitel ozbrojených sil ve slavnostní uniformě, aby zahlásil, že „vše je v absolutním pořádku a účast je vysoká, jak si přál (zesnulý) Comandante“. Ale i evropskému pozorovateli se zdá účast „docela hojná“.

Obavy opozičního kandidáta Caprilese z případných povolebních nepokojů pokládá Kožušník za opodstatněné vzhledem k rozpolcenosti venezuelské společnosti na dvě poloviny, přičemž ta momentálně vládnoucí polovina by prohrou hodně ztratila. K tomu by se mohlo přidat i rozčarování z celkového úpadku země a existence ozbrojené milice vládnoucí strany, která by se mohla vymknout kontrole. „Na druhé straně lidé v provládních pozicích ujišťovali, že ozbrojené síly - ty oficiální - budou výsledek voleb respektovat,“ dodal europoslanec.

Charismatický Chávez, kontroverzní svým pojetím „socialismu 21. století“, zemřel 5. března na rakovinu po 14 letech u moci v čele ropou oplývající země. Volební místnosti budou otevřeny do šesti večer místního času (00:30 SELČ). Předpokládá se, že jméno nového prezidenta bude známo v pondělí ráno.