Venezuelský prezident Maduro hledá viníky nezdarů

Nicolás Maduro skládá přísahu

Nicolás Maduro skládá přísahu Zdroj: ctk/ap

Ve Venezuele se o víkendu konaly demonstrace proti vládě i na její podporu. Novou vlnu neklidu rozdmýchala nedávná smrt poslance vládních socialistů Roberta Serry. Prezident Nicolás Maduro z ní obviňuje opozici a její zahraniční spojence. Zemi navíc trápí stále větší ekonomické problémy, které patrně ještě prohloubí nízké ceny ropy.

„Víte, proč zabili Roberta Serru? Aby nás umlčeli! Fašisté se bojí mladých revolucionářů,“ hřímal v sobotu Maduro na chavistické akci v Caracasu.

Podle kritiků vlády se však rok a půl vládnoucí nástupce Huga Cháveze snaží vyvolat dojem spiknutí, aby odpoutal pozornost veřejnosti od vysoké zločinnosti, nedostatku základního zboží, propadu bolívaru a inflace.

Lidskoprávní aktivistka Lilian Tintoriová před pár dny řekla deníku Sme, že zinscenované procesy nejsou nijak neobvyklou zbraní Madurova režimu. „Na rozdíl od něho (Cháveze) mu chybějí peníze z ropy, charizma, a tak hněv lidí řeší represemi, které ještě nebyly tak brutální,“ prohlásila.

„Maduro rozdmýchává nenávist,“ řekl Reuters i pětatřicetiletý muž, který se účastnil opozičního protestu. Akce však oproti jarním demonstracím přilákala jen stovky lidí, odpůrci vlády jsou unavení a demoralizovaní. Přesto však mnozí věří, že nový lídr Jesús Torrealba opozici sjednotí natolik, že v příštích volbách bude schopná Madura porazit. Maduro je zvyklý hledat vnější viníky svých neúspěchů jak v politické, tak ekonomické sféře. Nedávno například obvinil z rozpoutávání hospodářské války letecké společnosti, kterým vláda dluží miliardy dolarů.

Závislost na ropě

Aktuálně má však Caracas větší problémy. Venezuela je bytostně závislá na příjmech z ropy, je proto nespokojená se současnou politikou organizace OPEC, jež podle všeho nehodlá učinit nic pro růst cen. Současný stav je pro zem podle expertů hospodářsky neúnosný, propad jejích ročních příjmů odhadují až na deset miliard dolarů.

„Pro Venezuelu je to obrovský šok, větší než pro jakoukoli jinou zem. Budou tomu muset buď přizpůsobit výdaje, nebo tisknout více peněz. A natisknouli více peněz, bude to znamenat, že jejich hyperinflace se ještě zhorší. Už nyní je na velmi vysoké úrovni a zcela neukotvená, je jako lesní požár,“ řekl Bloombergu Alberto Ramos z Goldman Sachs. Stát doplácí i na svou znárodňovací politiku, uplynulý týden prohrál arbitráž se společností Exxon Mobil. Za zabavený majetek by jí měl zaplatit 1,6 miliardy dolarů.

Venezuelanům však Maduro stále tvrdí, že zem je připravena na všechno. V pátek večer uvedl, že rozpočet pro příští rok bude vycházet z předpokladu šedesáti dolarů za barel suroviny.