Většina amerických domácností už nepatří mezi střední vrstvu

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Ed Uthman via Wikimedia Commons (CC BY SA 3.0)

Americká střední třída se od sedmdesátých let v poměru k ostatním vrstvám neustále ztenčuje. Nyní se do ní může řadit necelých 121 milionů dospělých, což je poprvé méně než počet příslušníků skupin na opačných koncích příjmového spektra. Vyplývá to z analýzy nezávislého výzkumného centra Pew Research.

V roce 1971 přitom tvořily domácnosti řazené do střední třídy 61 procent americké populace. Letos ovšem tento poměr klesl velmi těsně pod 50 procent. Lidí z ostatních socioekonomických skupin žije ve Spojených státech o půl milionu více.

Aby se tříčlenná domácnost mohla řadit mezi střední vrstvu, její roční příjem se musí podle definice analytického centra Pew Research pohybovat v rozmezí od 42 do 126 tisíc dolarů (od jednoho do tří milionů korun).

Vývoj poměru počtu Američanů z jednotlivých vrstev:

Share of adults living in middle-income households is falling

Zvětšující se nerovnost ale mohou stále silněji vnímat i ti lidé, kteří do uvedené kategorie spadají. Propast mezi středostavovskými příjmy a nejbohatší vrstvou se totiž postupně ještě zvětšuje.

Střední třídě vzrostly za uplynulá desetiletí výdělky (bráno dle mediánu) o 34 procent, vysokopříjmové skupině o 47 procent. Domácnosti řazené do spodní třetiny ekonomického rozvrstvení si polepšily o 28 procent.

Obavy o osud americké střední vrstvy se podle tvůrců analýzy staly před nadcházejícimi prezidentskými volbami základem ekonomických programů mnoha kandidátů. Střední třída by se mohla údajně stát motorem hospodářského oživení nejen v USA, ale i v dalších vyspělých ekonomikách, které se potýkají s hospodářskou stagnací, dodávají výzkumníci.

Ilona Švihlíková: Proč stagnace?