Většina miliardářů 90. let majetek neudržela. Svět boháčů je prý nestálý

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CC BY-SA 2.0: Arumaazu via Flickr

Kdo byl miliardář v roce 1995, nemusí být miliardář v současné době. Jak uvádí studie UBS Group AG a PricewaterhouseCoopers (PwC), více než polovina miliardářů se po dvaceti letech z žebříčku nejbohatších lidí světa úplně vytratila.

Celkem 56 procent těch, kteří v polovině 90. let vlastnili přes jednu miliardu dolarů, jsou už dávno minulostí. Jak tvrdí studie, z 289 miliardářů v roce 1995 zůstalo v žebříčku jen 126.

Proč ostatní z hodnocení vypadli? Rozdělili bohatství mezi členy své rodiny nebo jim majetek zmenšily daně. Zhruba polovina z nich však ztratila část jmění kvůli špatným obchodním rozhodnutím. „Svět enormního bohatství je velmi nestálý,“ podotýká Michael Spellacy, vedoucí partner PwC.

Zatímco více než polovina miliardářů 90. let o určitou část jmění přišla, ostatním se dařilo docela dobře. Zatímco před 20 lety měl průměrný miliardář 2,9 miliardy dolarů, nyní je obvyklá suma zhruba čtyřnásobná - 11 miliard.

Většina v posledních letech

Většina současných miliardářů se na scéně objevila až po roce 1995, uvádí dále studie. Z 1300 sledovaných miliardářů se více než tisícovka dostala mezi největší boháče teprve v posledních letech. Většina si přišla na velké peníze v oblastech technologií, finančí či retailu.

Čtyři stovky nejbohatších lidí v roce 2015 mají dohromady 166 miliard dolarů. Mezi nejbohatšími lidmi světa významně roste podíl žen. Většina z nich se k majetku dostane díky dědictví nebo manželství (celkem 80 procent). Procento těch, které „zbohatnou samy“, se však významně zvyšuje. „Růst počtu žen mezi boháči je tak výrazný, že vytváří vlastní demografický ukazatel. Navíc zde vůbec nejsou patrné známky zpomalování růstu,“ poznamenává Josef Stadler z UBS.