Více než padesát tisíc lidí z Hondurasu musí opustit USA. Navrátilci jsou vítání, reaguje vláda

Bílý dům

Bílý dům Zdroj: CC BY-NC-SA 2.0: Adam Fagen via Flickr

Honduraská vláda dnes vyjádřila politování nad pátečním rozhodnutím Spojených států ukončit dočasnou ochranu desítkám tisíc Hondurasanů v USA. Někteří z nich tam žijí i 20 let. Administrativa amerického prezidenta Donalda Trumpa v pátek oznámila, že ukončí ochranu pro dočasný pobyt pro 57 tisíc lidí z Hondurasu.

Do 5. ledna 2020 musejí tito lidé buď svůj status v USA zlegalizovat, nebo se vrátit do Hondurasu, protože jim bude hrozit deportace. Legalizovat pobyt mohou například sňatkem.

Honduraské ministerstvo zahraničí dnes oznámilo, že jde sice o vnitřní rozhodnutí USA, ale pro Honduras je politováníhodné. "Navrátilci jsou vždy vítaní a budou přijati s otevřenou náručí, pokusíme se jim ulehčit zapojení do naší společnosti," uvedl úřad.

V USA žije podle agentury AP zhruba 1,1 milionu Hondurasanů, kteří každoročně svým rodinám v bývalé vlasti posílají až 4,2 miliardy dolarů (89 miliard korun). To je téměř šestina honduraského HDP.

Bývalý ředitel centrální banky a někdejší honduraský velvyslanec ve Washingtonu Hugo Noe rozhodnutí Bílého domu označil za "tragédii, která přinese nejistotu mnoha rodinám". "Ti lidé se nevrátí, ale ocitnou se v nelegální situaci," řekl.

Americké ministerstvo vnitřní bezpečnosti už dříve oznámilo, že končí ochranný status pro lidi ze Salvadoru, Nikaraguy, Haiti, Súdánu a Nepálu. Pro Hondurasany byl status zaveden po hurikánu Mitch, který tuto středoamerickou zemi zdevastoval v roce 1998.