VIDEO: Přes třicet předčasně narozených dětí bylo evakuováno z nemocnice v Gaze do Egypta

Video placeholde

V nemocnici Šífa v Pásmu Gazy zůstalo 25 zdravotníků a 291 pacientů, včetně asi 30 novorozenců v kritickém stavu nebo dvou lidí na jednotce intenzivní péče bez ventilace. Podle deníku The Guardian to ve zprávě zveřejněné v noci na neděli uvedla Světová zdravotnická organizace (WHO) poté, co její pracovníci zařízení navštívili. Později tiskové agentury informovaly, že OSN spolu s palestinským Červeným křížem třicítku předčasně narozených dětí z nemocnice evakuuje. Mezinárodní zdravotnická organizace Lékaři bez hranic ve vlastní tiskové zprávě upozornila, že její konvoj se dostal v Pásmu Gazy pod palbu, následkem čehož zemřel jeden člověk.

Šéf WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus už v sobotu večer uvedl, že v nemocnici Šífa není voda, elektřina, palivo ani jídlo a nedostává se tam léků. Větší část lidí byla v sobotu ze zařízení evakuována poté, co přesun podle AFP vyhlásili izraelští vojáci provádějící v nemocnici razii.

Většina těch, kteří v nemocnici zůstávají, utrpěla podle WHO v nynějších bojích v Pásmu Gazy zranění. Jsou mezi nimi pacienti s komplikovanými zlomeninami, amputovanými končetinami, zraněními hlavy, popáleninami, zraněními hrudníku nebo břicha nebo 29 lidí se závažnými poraněními páteře, kteří se nemohou bez pomoci lékařů hýbat.

Mnozí mají kvůli nedostatečným hygienickým podmínkám v nemocnici a chybějícím antibiotikům zanícené rány. Tým WHO viděl na chodbách hromadící se zdravotnický odpad.

Mnoho pacientů v uplynulých dvou nebo třech dnech kvůli omezení zdravotní péče v zařízení zemřelo a u vchodu do nemocnice je hromadný hrob, v němž je údajně pohřbeno přes 80 lidí, uvedla také WHO.

Z nemocnice byla mezitím odvezena třicítka předčasně narozených dětí, potvrdil agentuře AFP ředitel nemocnic v Pásmu Gazy Muhammad Zakút. Děti mají být podle něj dopraveny přes hraniční přechod Rafáh do Egypta. Novorozence doprovázejí tři lékaři a dvě zdravotní sestry.

V sobotu sedmého října pronikla komanda palestinské teroristické organizace Hamás z Pásma Gazy na území Izraele, kde zabila přes 1 400 lidí. Izrael radikály odrazil a reagoval nálety na Pásmo Gazy, které usmrtily přes 10 tisíc lidí. Druhý den byl Izraelem vyhlášen válečný stav.