Virtuální měny zažívají svůj boom. Bitcoinu si už začínají všímat i Češi

Bitcoin

Bitcoin

Prudký pád hodnoty bitcoinu skoro o více než polovinu za jediný den minulý týden ukázal, že tato nejznámější virtuální měna má dosud daleko k tomu, aby se mohla měřit s dolarem či eurem. Ale masivní zájem světových médií také naznačil, že už nejde jen o platidlo malé technologicky zdatné komunity. A bitcoin má nejspíš šanci i mezi Čechy.

Zakladatel serveru Bitcoin.cz Marek Palatinus tvrdí, že se o decentralizovanou měnu, kde samotnou hodnotu vyjadřuje jen shluk nul a jedniček v počítačích, zajímají i už i české firmy. „Jedná se o interní projekty a bohužel zatím nemůžu být konkrétní,“ odmítá však prozradit, kdo v Čechách pokukuje po riskantním platidle.

V zahraničí přitom platby v bitcoinech přijímají už i mnohé velké, především s internetovým prostředím spojené firmy, jako jsou Reddit, Mega či Wordpress. Ve Finsku si dokonce například zaměstnanci jedné softwarové firmy mohou vybrat část platu právě v bitcoinech. Zájem Čechů o mladou virtuální měnu naznačuje i služba Google Trends, která vyhodnocuje četnost vyhledávání. Podle posledních dat mají o bitcoin největší zájem Rusové, pak Američané, Finové, Estonci a právě Češi.

Časopis Economist přirovnává bitcoin k někdejší revoluční službě Napster pro sdílení hudby. Ani bitcoin nemusí tak jako Napster v současné podobě přežít, ale jako on ovlivní budoucí vývoj. Zatímco dosud veškeré on-line směnné produkty byly zastřešeny nějakou institucí, bitcoin od svého založení v roce 2009 nemá žádnou „centrální banku“, pouze matematický algoritmus. Dnes je v oběhu něco přes 11 milionů bitcoinů, podle algoritmu jich však nesmí být více než 21 milionů. Měna je tak v podstatě silně deflační, což je vidět i na hodnotě měny k dolaru.

Z 0,01 dolaru za jednu virtuální měnu na počátku projektu vystoupala minulý týden až na 237 dolarů za bitcoin. Pak po technických problémech hlavní burzy této měny Mt. Gox ztratila velkou část hodnoty a nyní ji postupně zase nabírá. Právě velká volatilita, technické problémy a nejasný legální status zabraňují, aby se zatím bitcoin stal hodnověrným protihráčem světových měn.

Tržní hodnota všech bitcoinů v oběhuTržní hodnota všech bitcoinů v oběhu | E15

Virtuální měna jako energetická hrozba?

Vedle placení prostřednictvím bitcoinové peněženky nainstalované v počítači se do centra pozornosti dostávají ale i takzvaní „mineři“, kteří „dolují“ samotnou měnu. Bitcoinová horečka se od té někdejší zlaté odlišuje tím, že místo krumpáče novodobí kopáči sdružují své počítače do sítí, které umožňují bitcoinové transakce a za řešení těchto složitých matematických operací získávají nově uvolněné bitcoiny. Podle experta Marka Gimeina však virtuální měna tak zadělává na reálnou energetickou katastrofu. Za jediný den počítače používané „minery“ spotřebují elektřinu za 147 tisíc dolarů, za což mohou vyinkasovat výdělek až 681 tisíc dolarů. „Pokud se naplní sny podporovatelů bitcoinu a měna bude široce využívána v obchodě, spotřeba energie pro výrobu bitcoinů dramaticky naroste,“ varuje Gimein.

Marek PalatinusMarek Palatinus | E15

Marek Palatinus: Bitcoin je technologický experiment

Volatilita bitcoinu je daň za měnu bez centrálního řízení, vysvětluje vzestupy a pády virtuální měny Marek Palatinus, zakladatel serveru Bitcoin.cz.

E15: Prudkého poklesu kurzu bitcoinu v posledních dnech si už všimla ve velkém i světová média. Znamená to, že už to není jen projekt malé internetové komunity, ale opravdu konkurent světových měn?

Bitcoin je mladý technologický experiment s přesahem do sociálněpolitické oblasti a v tuto chvíli se nedá odhadnout, jaký dopad na společnost může mít. V současnosti vnímám bitcoin jako internet z poloviny devadesátých let. Tehdy se také jednalo o hračku pro akademiky a nadšence, dnes si však často život bez internetu nedokážeme představit. Mnoho lidí by si přálo, aby se bitcoin stal univerzálním platidlem, já však budu spokojený, i když zůstane nástrojem čistě pro elektronické platby.

E15: Stane se z bitcoinu opravdu světově relevantní měna? Nebo k tomu nemůže dojít kvůli vysoké volatilitě?

Vysoká volatilita je vedlejší efekt měny bez centrálního řízení. Cena jednotky v dolarech je ovládaná pouze nabídkou a poptávkou, takže zvýšený mediální zájem zpravidla vede k růstu ceny, stejně tak i nepatrný náznak problémů může vést k panice a propadu ceny o desítky procent během pár minut. Dá se předpokládat, že cena se časem na nějaké hladině ustálí, ale může to být otázkou i několika let. Z toho důvodu si nemyslím, že bitcoin bude v nejbližší době vhodný jako prostředek směny. Bitcoin však může plnit svou roli celosvětové sítě pro finanční transakce i dnes, bez ohledu na jeho dolarovou cenu.

E15: Kromě bitcoinu vznikají i další méně známé virtuální měny jako LiteCoin nebo Ripple. Co stojí za boomem těchto projektů virtuálních měn?

Klasické měny a standardní bankovní systém jsou velmi těžkopádné prostředky pro dynamické prostředí internetu. Bitcoin a další alternativy vnímám jako snahu o větší nezávislost na centrálních autoritách. Bitcoin lidem umožňuje posílat peníze po internetu podobně jako e-maily. Neexistují tu žádná omezení a regulace nebo otevírací hodiny. Můžete okamžitě poslat hodnotu v ekvivalentu milionu dolarů přes půl světa, aniž byste se museli někoho ptát, zda smíte.

E15: Bitcoin má na sobě nálepku, že jím platí především obchodníci s ilegálním zbožím. Myslíte, že bitcoiny nedostihne brzy nějaká regulace?

Předpokládám, že by pod tíhou této regulace skončil i dolar, protože je hlavní měnou drogové mafie. FinCEN (americký úřad pro finanční kriminalitu) před pár týdny zveřejnil směrnice, ve kterých dává bitcoinu a dalším decentralizovaným měnám „zelenou“. To byl podle mě také hlavní důvod pro raketový růst ceny bitcoinu v minulých dnech.

E15: Některé velké legální firmy, především na internetu, už platby bitcoiny dovolují, třeba Wordpress nebo Reddit. Čím se ale vlastně tak typicky platí bitcoiny?

Bitcoin je logicky nejvhodnější pro platby za elektronické služby, ale ve světě existují i hotely, bary a restaurace, kde můžete za svou útratu zaplatit bitcoiny. V poslední době zaznamenávám zvýšený zájem o implementaci bitcoinových plateb i zde v Česku.

E15: Jak jsou Češi v „dolování“ či placení bitcoiny aktivní? Není to stále u nás jen zábava několika nadšenců?

Volnočasovou zábavou byl bitcoin mining o pár let dříve, kdy jsme si stavěli počítače z herních grafických karet. Dnes se mining transformuje do regulérního byznysu, pro těžbu bitcoinů vznikají specializované počítače za tisíce dolarů a jejich provozovatelé optimalizují svá zařízení pro co nejvyšší výkon a nejmenší spotřebu třeba i výběrem vhodné lokality – levná elektřina je například v Asii. Jedná se o dost dynamické prostředí, kde dlouhodobě ziskoví budou jen ti nejlepší.

Bitcoin: Alternativní internetová měna pobláznila svět