Virtuální trumpeta patří jejímu tvůrci, ne americkému prezidentovi, rozhodl patentový úřad

Prezident USA Donald J. Trump

Prezident USA Donald J. Trump Zdroj: Reuters

Americký prezident Donald utrpěl kuriózní porážku na patentovém poli. Úřad pro dohled nad dušením vlastnictvím rozhodl, že autorské právo na aplikaci iTrump nenáleží šéfovi Bilého domu, nýbrž hudebníkovi, který tuto službu vymyslel.

 

„Donald Trump má v New Yorku svou věž (Tower), jenže právo na značku iTrump patří někomu jinému,” komentovala verdikt některá zámořská média. Vítězem sporu, který vlekl do roku 2011, se tak stal 40 amatérský muzikant Tom Scharfeld, dodala agentura Bloomberg.

Společné mají jedno, písmena T.R.U.M.P. Ta však nejsou odvozena od prezidentova příjmení, ale od hudebního nástroje trumpety (v angličtině trumpet). S jejím zvuky přišel před šesti lety Scharfeld na trh: pohybem prstů po displeji chytrého telefonu mohli uživatelé rozeznít virtuální trumpetu v mobilu. Copyright na iTrump si pojistil její tvůrce už v prosinci 2010.

Poté se do věci vložili Trumpovi právníci. Scharfelda požádali, aby název aplikace změnil. Své přání odůvodnili tím, že značka Trump je symbolem pro hotely, golfová hřiště, stejky a různé lifestylové produkty, hrozí tudíž nebezpečí záměny.

Scharfeld se nedal zastrašit. Sám, bez advokáta, se pustil do soudní pře. S argumentem, že trumpeta je trumpeta, a ne nějaký Trump. Zmatení uživatelů proto prý nehrozí. A odvolal se dokonce na Bibli, která se o trumpetě zmiňuje.

Patentový úřad mu dal za pravdu už v roce 2013, vývojáři to přesto nestačilo. Začal zkoumat Trumpovo impérium a došel k závěru, že si byznysman a politik nárokuje četné koupené značky, které si stáhl pod sebe, aniž by na měl měl právo. Nyní tedy slaví dvojí vítězství: smí si ponechat iTrump, kdežto Trump se bude muset naopak některých práv naopak vzdát.