Visegradská čtyřka bude hybnou silou Evropy, tvrdí prestižní magazín

Setkání prezidentů Visegrádské čtyřky v Polsku

Setkání prezidentů Visegrádské čtyřky v Polsku Zdroj: ČTK

Setkání prezidentů Visegrádské čtyřky v Polsku
Setkání prezidentů Visegrádské čtyřky v Polsku
Setkání prezidentů Visegrádské čtyřky v Polsku
Setkání prezidentů Visegrádské čtyřky v Polsku
Setkání prezidentů Visegrádské čtyřky v Polsku
12
Fotogalerie

Přes vnitropolitické problémy bude uskupení čtyř exkomunistických zemí udávat směr evropské politiky v roce 2017. S odkazem na politické odborníky to tvrdí aktuální vydání ročenky The Forecast, kterou každoročně vydává magazín Monocle.

Více než čtvrtstoletí od pádu Berlínské zdi a třináct let po vstupu do Evropské unie a po několika marných pokusech stát se protiváhou Německa a Francie dostane Visegrádská čtyřka velkou příležitost.

V příštím roce by se tak uskupení čtyř postkomunistických zemí mohlo konečně stát významným hráčem na Evropském kontinentu. „Británie bude na odchodu z unie a Německo i Francii čekají mimořádně důležité volby. Visegrádská čtyřka bude moci uplatňovat daleko větší moc vůči zbytku unie, než doposud mohla,“ uvádí ročenka The Forecast magazínu Monocle, která se věnuje trendům roku 2017.

Podle odborníků na evropskou politiku se tak stane navzdory tomu, že žádný ze států nebude v příštím roce předsedat EU, po dosluhujícím Slovensku bude první pololetí roku 2017 unii předsedat Malta, zbytek roku pak Estonsko.

 

Magazín připomíná, že ve všech čtyřech zemích panují euroskeptické nálady především kvůli takzvané migrační krizi, ale také kvůli dopadům finanční krize a záchranným balíčkům. Obě krizové situace v obyvatelích překryly pozitiva, která členství v EU zemím přinesla, především výrazný ekonomický růst. „Polský HDP na hlavu se za dobu členství v unii více než zdvojnásobil z 6600 dolarů v roce 2004 na 14 tisíc v roce 2013,“ uvádí příklad ročenka. Ze všech zemí má pak nejlepší HDP Česko, dodává.

Visegrádská čtyřka, která již dlouho volá po změnách ve strukturách unie, by podle odborníků mohla jasněji zformulovat reformu unijního aparátu. Tomu jsou nakloněni obyvatelé většiny států EU včetně tradičních členů svazku. Proti možnosti paktu stát se významnější silou Evropy pak bude především případná neshoda jednotlivých členů. Magazín také upozorňuje na nebezpečí nacionálního populismu, který především Polsko a Maďarsko zasáhl, a dodává, že tamní vlády se odklánějí od principů liberální demokracie.

 Magazín Monocle

Vychází od roku 2007 desetkrát ročně. Věnuje se zahraničním událostem a trendům. Založil jej kanadský obchodník a novinář Tyler Brûlé. Japonský vydavatel Nikkei se v roce 2014 stal minoritním vlastníkem magazínu. Transakce magazín ohodnotila na 115 milionů dolarů. Od roku 2014 vydává magazín ročenku The Forecast.

Vše o Visegrádské čtyřce čtěte zde