Trump chce vyhošťovat migranty bez soudů, vláda řeší problém dětí

Donald Trump

Donald Trump Zdroj: profimedia.cz

Spojené státy by měly přitvrdit postup vůči přistěhovalcům nelegálně překračujícím hranice a vyhošťovat je okamžitě a bez soudů. Prohlásil to americký prezident Donald Trump v reakci na vývoj kauzy dětí zadržovaných v USA po odebrání rodičům. Jeho vláda předtím oznámila, že stále zadržuje 2053 dětí imigrantů zatčených v rámci "nulové tolerance" zavedené v květnu.

Americké úřady od května zpřísnily postup vůči migrantům, kteří nelegálně vstoupí do USA. Na dospělé je uvalena vazba, jejich děti pak úřady až dosud nuceně umísťovaly do internátní péče, což vyvolalo v USA i v zahraničí tvrdou kritiku vlády.

Trump sice rozdělování rodin ve středu dekretem zastavil, dnes však přišel s návrhem na ještě ráznější řešení imigračního problému.

"Nemůžeme dovolit, aby tihle lidé pronikali do naší země. Když někdo přijde, musíme je ihned, bez soudců či soudních procedur, dostat zpátky, odkud přišli," napsal dnes Trump na twitteru. Dodal, že americké imigrační politice se "vysmívá celý svět" a je velmi neférová k přistěhovalcům, kteří mají řádné doklady. Většina dětí se podle něho dostává do USA bez rodičů.

Pozornost americké veřejnosti i politiků již týden poutá situace dětí oddělovaných od rodičů a úřady v sobotu přišly s prvním podrobnějším plánem na řešení problému rozdělujícího i Trumpovu Republikánskou stranu. Rada Bílého domu pro vnitřní politiku (DHS) oznámila, že byl zahájen "dobře koordinovaný" proces vedoucí ke znovusjednocení rodin. Právní zástupci rodičů odebraných dětí ale namítají, že přehledná opatření zavedena nebyla.

Americká vláda zároveň uvedla, že do rodin migrantů vrátila 522 odebraných dětí a dalších 16 se k rodinám vrátí v nadcházejících 24 hodinách.

"Vláda Spojených států ví přesně, kde jsou děti zadržovány, a pracuje na jejich vrácení rodinám," uvádí se v prohlášení DHS. Dokument ale podle Reuters zároveň zmiňoval, že děti budou vráceny rodinám za účelem odsunu. Proces vedoucí k deportaci se může protáhnout i na několik měsíců a z prohlášení podle agentury nebylo jasné, zda budou děti navráceny v této lhůtě. Úřady zároveň předpokládají, že menší počet nezletilých odebraných z rodin z jiných důvodů než kvůli zásadě nulové tolerance, zůstane odděleno. Sem patří případy, kde nelze potvrdit příbuzenský vztah.

Záchytné centrum Port Isabel v Texasu bude podle DHS sloužit jako "hlavní místo znovusjednocení rodin a centrum odsunu" pro dospělé osoby zadržované Úřadem pro přistěhovalectví a výběr cel (ICE).

Mnoho rodičů hodlá v USA podle jejich právních zástupců požádat o azyl. Jak bude navrácení dětí rodinám v tomto případě fungovat, není podle sdělení DHS jasné.

Děti mají ve 24 hodinách od příjezdu do zařízení, které kontroluje Úřad pro zdraví a lidské služby (HHS), možnost mluvit s potvrzeným rodičem, příbuzným či opatrovníkem, uvedla DHS.

Právnička Sirine Shebayaová z advokátní kanceláře Muslim Advocates uvedla, že se spolu se dvěma právníky v Port Isabel v pátek a v sobotu setkala se 70 migranty z centrální Afriky, kteří byli všichni, až na jednoho, odloučeni od svých dětí. Několik dalších migrantů dostalo čísla, kam mají zavolat, aby se dozvěděli, kde se jejich děti nacházejí. Většinou to nikdo ale nezvedl, nebo jim bylo řečeno, že se jim někdo ozve, což jim je v záchytném centru k ničemu, uvedla právnička. " Když jim děti zavolají, mají nárok na až dvouminutový telefonát. Ty děti ale často nevědí , kde jsou, " dodala s tím, že někteří nezletilí vědí, v jakém jsou státě, ale to je většinou vše.