Vojáci OSN opustili část stanovišť na Golanských výšinách

Mise OSN na Golanských výšinách střeží i hraniční přechody mezi Izraelem a Sýrií

Mise OSN na Golanských výšinách střeží i hraniční přechody mezi Izraelem a Sýrií Zdroj: CC BY-SA 3.0: Escla - Wikimedia Commons

Vojáci Organizace spojených národů (OSN) se kvůli vyhroceným bojům mezi syrskou armádou a opozicí stáhli z části kontrolních stanovišť na Golanských výšinách na syrsko-izraelském pomezí. Zástupce mluvčího OSN Farhan Haq prohlásil, že všechny kontrolní body opuštěny zřejmě nebudou. OSN zároveň ujistila, že učiní vše pro to, aby mohla v misi pokračovat i za nynějších mimořádně obtížných podmínek.

„Situace se očividně zhoršila na rozsáhlé části území, proto jsme museli řadu míst opustit,“ řekl Haq. Mluvčí OSN Stéphane Dujarric řekl, že kvůli „přímému ohrožení“ se členové mírové mise z určitých oblastí přesunuli na izraelskou stranu hranice.

Podle diplomatů a představitelů OSN, které AP oslovila, je kontrolní mise OSN na Golanských výšinách klíčová pro stabilitu na Blízkém východě. OSN z některých kritických stanovišť stáhla své kontroly již dříve, dalším zase poskytla vojenské vybavení. Omezeno je také hlídkování.

Kvůli konfliktu v Sýrii čelilo několik desítek vojáků OSN potížím. Na konci srpna radikální syrští povstalci z hnutí An-Nusra zajali 45 fidžijských vojáků, minulý týden je propustili. Do problémů s radikály se dostali i členové mise z Filipín, ale těm se podařilo dostat se na svobodu vlastními silami.

Izrael obsadil pohraniční Golanské výšiny za války v roce 1967. O čtrnáct let později 1200 kilometrů čtverečních anektoval, zhruba 510 kilometrů čtverečních má pod kontrolou Sýrie. Pozorovatelská mise OSN vznikla v roce 1974 a má zhruba 1400 členů.