Volby prezidenta v USA narušují jejich politiku, stěžuje si Írán

Americký prezident Barack Obama

Americký prezident Barack Obama Zdroj: ctk/AP

Americká zahraniční politika je vážně narušena blížícími se prezidentskými volbami ve Spojených státech, soudí Írán. Íránské ministerstvo zahraničí tak dnes reagovalo na poznámky prezidenta USA Baracka Obamy k jaderné dohodě mezi Íránem a světovými mocnostmi.

Obama v těchto dnech napsal jednomu členovi Kongresu, že Spojené státy nehledě na mezinárodní dohodu o íránském jaderném programu budou na Teherán vyvíjet ekonomický nátlak a v případě prohřešku vůči ujednání si ponechávají k dispozici všechny možnosti řešení, a to včetně vojenské akce.

To „ukazuje nejistotu a (…) zmatek mezi americkými činiteli“, kteří dávají přednost tomu, aby zdůrazňovali národní zájmy, citovala agentura AFP prohlášení íránského ministerstva zahraničí. Mluvčí rezortu k tomu dodal, že zahraniční politika USA je velmi vážně ovlivněna prezidentskými volbami v listopadu 2016 ve Spojených státech.

Snaha o blokaci

Americký Kongres o dohodě s Íránem bude hlasovat v září, republikáni se snaží úmluvu zablokovat. Obama vedle konstatování, že USA ponechávají všechny možnosti včetně vojenské otevřené, uvedl, že americké sankce vůči Íránu týkající se nejaderných aktivit zůstanou v platnosti. To je příklad odvetných opatření za podporu libanonského hnutí Hizballáh či za podíl na destabilizaci Jemenu.

Proti dohodě již vystoupilo několik demokratů, někteří další naznačují, že konečné stanovisko ještě nemají. Obama počátkem srpna dohodu obhajoval a prohlásil, že Írán bude podroben inspekcím a nebude-li dohodu dodržovat, zjistí se to. Odmítnutí dohody podle něj naopak Íránu otevře cestu k rychlému získání jaderné zbraně.