Volební pat se nekonal, Cameron může vládnout sám

Britský premiér David Cameron po volební noci

Britský premiér David Cameron po volební noci Zdroj: ctk/ap

Britští konzervativci ve čtvrtečních volbách získali dost mandátů, aby mohli sami sestavit vládu. Hlasování rovněž přineslo triumf Skotské národní straně (SNP) a naprostý propad liberálním demokratům, kteří dosud vládli v koalici s konzervativci. Výsledky otevřou nejen otázku další politické budoucnosti předáka poražených labouristů Eda Milibanda, ale především britské budoucnosti v Evropské unii a soudržnosti Británie vůbec.

Šéf konzervativců David Cameron zamířil do Buckinghamského paláce, kde ho britská královna Alžběta II. znovu jmenovala premiérem. Potvrdil také, že přenese další pravomoci na Skotsko, Wales a Severní Irsko. Cameronovi konzervativci získali poměrně překvapivě ve čtvrtečních volbách do Dolní sněmovny většinu.

Většinu v Dolní sněmovně tvoří 326 křesel, ale faktická o něco nižší, protože severoirská strana Sinn Féin tradičně odmítá zasednout ve Westminsteru. Nyní bude mít čtyři poslance.

Dosud byly vyhlášeny oficiální výsledky v 641 volebních okrscích z 650. Konzervativci již mají 325 křesel, labouristé 229, SNP 56 a liberální demokraté jen osm. Jednoho poslance získali Zelení a Strana nezávislosti Spojeného království (UKIP), jejíž předseda Nigel Farage ale zvolen nebyl.

Vzhledem k jednokolovému většinovému systému neodráží počet poslaneckých křesel přesně celostátní preference. Podle dosud zveřejněných výsledků volilo v celé Británii konzervativce 36,8 procenta voličů, labouristy 30,5 procenta, UKIP 12,6, liberální demokraty 7,7, SNP 4,8 a Zelené 3,8 procenta voličů. Volební účast je 66,1 procenta oproti 65 procentům před pěti lety.

Dva lídři v ohrožení

Volby ukázaly, že pětileté vládnutí v koalici s toryi prakticky zlikvidovalo liberální demokraty. Do parlamentu se nedostala řada jejich ministrů, například ministr obchodu Vince Cable nebo náměstek ministra financí Danny Alexander. Znovuzvolen byl v Sheffieldu šéf strany a vicepremiér Nick Clegg, následně ale oznámil odchod z čela strany.

Podobné výzvě čelí Ed Miliband, kterému se nepodařilo dovést labouristy k úspěchu a neuspěl zejména ve Skotsku, kde labouristé byli dosud dominující stranou. Největší politickou obětí mezi labouristy je stínový ministr financí Ed Balls, který těsně prohrál v okrsku Morley a Outwood na severu Anglie. Ve Skotsku zase neuspěl šéf volební kampaně labouristů Douglas Alexander.

Z programů hlavních stranZ programů hlavních stran | E15

Ve Skotsku triumfovala SNP, která prosazuje samostatnost Skotska a je současně levicovější stranou než labouristé. Úspěch SNP, která měla v minulém parlamentu jen šest poslanců, tak opět vyvolává otázky o budoucnosti Skotska, kde konzervativci nemají jediného poslance. V loňském referendu Skotové nevelkou většinou odmítli samostatnost, ale tato otázka se vzhledem k dominantnímu postavení SNP zřejmě opět dostane do popředí.

Více moci pro Skotsko a Wales

V prvním vystoupení po volbách, před nimiž varoval před vlivem SNP na britskou vládu, Cameron ujistil, že bude usilovat o celistvost země. Přislíbil také přenášet na Skotsko a Wales další pravomoci.

Rovněž konzervativní ministr financí George Osborne řekl, že vláda musí udělat víc pro to, aby Skotové měli pocit, že je pro ně Spojené království důležité. Další pravomoci pro Skotsko jsou připravené, řekl Osborne v rozhlasovém rozhovoru.

Snahy o skotskou samostatnost by posílily, pokud Cameron splní předvolební slib a uspořádá v roce 2017 referendum o setrvání Británie v Evropské unii. Pokud by Británie z unie odešla, dala SNP již dříve najevo, že bude usilovat o členství v EU a o další referendum.

Strana UKIP usilující o odchod Británie z EU a o výrazné omezení imigrace má jednoho poslance. Vedení UKIP zdůraznilo, že podle celkových preferencí je třetí největší stranou v zemi a v nejméně 90 okrscích skončila na druhém místě. Vliv UKIP byl jedním z faktorů, proč se Cameron zavázal k referendu o členství v EU.