Vraždu Litviněnka nejspíš schválil Putin, tvrdí Britové. Žádají vydání pachatelů

Litviněnko

Litviněnko Zdroj: ctk

Za smrt bývalého ruského agenta Alexandra Litviněnka, který byl v roce 2006 otráven v londýnském exilu, je odpovědný ruský stát a plán ruské kontrarozvědky FSB na jeho odstranění pravděpodobně osobně schválil prezident Vladimir Putin. Prohlásil to dnes londýnský vyšetřující soudce, podle něhož to vyplývá ze závěrů vyšetřování. Moskva podíl na smrti 47letého Litviněnka nadále odmítá a britské vyšetřování označuje za zaujaté a zpolitizované.

Londýnské úřady nicméně trvají na vydání dvojice údajných Litviněnkových vrahů. Vyšetřující soudce Robert Owen ve své zprávě čítající 326 stran uvedl, že si je jistý tím, že Litviněnko byl úmyslně otráven izotopem radioaktivního polonia 210, které mu v listopadu 2006 v londýnském hotelu Millennium přimíchali do čaje tehdejší ruští agenti Dmitrij Kovtun a Andrej Lugovoj.

„Se znalostí všech důkazních prvků a analýzy, které jsem měl k dispozici, jsem dospěl k závěru, že operaci FSB pravděpodobně schválil Patrušev a také prezident Putin,“ uvedl Owen ve svých závěrech. Nikolaj Patrušev byl tehdejším šéfem FSB a nyní předsedá ruské Bezpečnostní radě. Podle Owena „existují silné důvody se domnívat, že za Litviněnkovu smrt je odpovědný ruský stát“.

Putin a členové jeho administrativy prý k zabití Litviněnka měli své důvody: FSB na Litviněnka pohlížela jako na zrádce a Litviněnko „opakovaně cílil na prezidenta Putina“ se „silně osobní“ kritikou.

Závěr, že vražda byla schválena na nejvyšších úrovních ruského státu, je nanejvýš znepokojující

Litviněnko, který pracoval jako tajný agent pro Sovětský svaz i pro Rusko, později začal kritizovat vedení své země i poměry v rozvědce. Nakonec v roce 2001 získal politický azyl v Británii, přijal britské občanství a pracoval pro tajnou službu MI6. Na smrtelné posteli obvinil Putina, že ho nechal zabít.

Podíl na Litviněnkově smrti ale Kreml vždy popíral a dnes mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová prohlásila, že britské vyšetřování bylo neprůhledné a že Owenova zpráva je zaujatá, zpolitizovaná a kazí vztahy obou zemí. Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov upozornil, že dokument může rusko-britské styky „otrávit“ a jeho závěry označil za projev britského humoru.

Za absurdní dnes označil své obvinění z účasti na vraždě Andrej Lugovoj. Nynější nacionalistický poslanec závěry veřejného vyšetřování označil za frašku a snahu využít případ k politickým cílům. Druhý obviněný Dmitrij Kovtun tvrdí, že britské závěry vycházejí ze zfalšovaných důkazů.

Britské úřady dnes znovu vyzvaly Rusko k vydání obou podezřelých a britská ministryně vnitra Theresa Mayová oznámila, že vláda si předvolá ruského velvyslance v Británii, aby mu sdělila nelibost nad neochotou Moskvy spolupracovat na případu.

Otrávený čaj

Mluvčí britského premiéra Davida Camerona dnes řekla, že Británie zvažuje další kroky vůči Rusku, a britská vláda už oznámila, že zmrazila aktiva obou podezřelých. Cameron později nevyloučil jistá opatření, zároveň ale na příkladu potřeby společně řešit například syrskou krizi doložil, že britsko-ruské styky nelze přerušit úplně. Důkazy o státní zakázce Litviněnkovy vraždy ale označil za naprosto otřesné.

Vdova po bývalém agentovi Marina Litviněnková dnes vyzvala k uvalení sankcí na Putina i na Rusko. Řadu důkazů o ruském podílu na Litviněnkově smrti Britové nezveřejnili. Už v roce 2007 ale britská policie oznámila, že má videozáznam z letiště Heathrow zachycující přílet údajného vraha. Loni v lednu londýnská média oznámila, že britská kontrašpionáž má odposlech konverzace mezi ruskými agenty v Moskvě a vrahy. Rozmluva prý dokazovala, že ruská vláda má na činu podíl.

V médiích se nejčastěji jako důkazy uvádějí stopy polonia nalezené nejen v šálku, z něhož Litviněnko pil v hotelu Millennium, ale i na jiných místech v Londýně, například v hotelu, kde bydlel Kovtun, nebo na stadionu fotbalového klubu Arsenal, který navštivil Lugovoj.

Údajný svědek, jehož jméno nebylo zveřejněno, prý citoval Kovtuna, že Litviněno má být „spíše otráven než zastřelen“. Skutečnost, že k vraždě bylo použito polonium 210, které se vyrábí v jaderných reaktorech, je považována za důkaz, že vrazi jednali na státní zakázku. Důkazy o roli ruského státu jsou podle britské justice nicméně nepřímé, byť pádné.