Vůdkyně barmské opozice Su Ťij prý získala poslanecký mandát

Su Ťij během návštěvy volební místnosti

Su Ťij během návštěvy volební místnosti Zdroj: profimedia.cz

Vůdkyně barmské opozice a nositelka Nobelovy ceny za mír Aun Schan Su Ťij zřejmě získala vůbec poprvé poslanecké křeslo. Sdělila to její Národní liga pro demokracii (NLD) s odvoláním na předběžné výsledky dnešních doplňovacích voleb do barmského parlamentu.

Strana oznámila vítězství Su Ťij na digitální tabuli nad svým sídlem v Rangúnu. Odvolala se přitom na předběžné neoficiální výsledky, podle kterých charizmatická politička vede s 65 procenty hlasů v 82 ze 129 volebních místností jejího volebního okrsku.

Potvrzení jejího vítězství a získání prvního veřejného postu by podle AP bylo významným milníkem v této zemi na jihovýchodě Asie, které téměř 50 let vládla armáda. Su Ťij byla většinu z posledních 20 let držena v domácím vězení a stala se symbolem boje za svobodu. Ještě nedávno bylo nebezpečné mít u sebe jen její fotografii, nyní jsou ulice měst polepené jejími plakáty.

Největší opoziční uskupení NLD, které je považováno za favorita voleb, dnes také sdělilo, že si bude formálně stěžovat na podvody, které podle strany provázejí hlasování ve volebních místnostech. Někde prý byly zfalšovány volební seznamy.

Su Ťij již v pátek usoudila, že doplňovací volby nebudou svobodné ani spravedlivé. Důvodem je podle ní zastrašování opozičních kandidátů v kampani a další nesrovnalosti. Zdůraznila, že dnešní hlasování má přesto pro zemi význam, a vyjádřila ve shodě s analytiky naději, že NLD získá 44 ze 45 křesel, o kterých se nyní rozhoduje.

Volební místnosti, před kterými se podle přítomných početných novinářů od rána tvoří fronty, se uzavřou kolem 22:30 SELČ. Termín oficiálního oznámení výsledků zdroje neupřesnily. Předpokládá se vysoká volební účast.

Moc vládnoucí strany očekávaný úspěch NLD ani zdaleka neohrozí, protože v barmském zákonodárném systému je tisícovka křesel, z nichž na 80 procent jich má a zůstane straně USDP, kterou vytvořila bývalá vojenská junta. Hlasování je vnímáno především jako příležitost pro novou barmskou civilní vládu, aby dokázala, že to myslí vážně se započatými reformami, a aby přiměla mezinárodní společenství ke zrušení sankcí.

Západní země volby vítají, k úplnému zrušení sankcí ale požadují další kroky jako propuštění všech politických vězňů, ukončení porušování lidských práv ze strany barmské armády či nutnost vyřešit etnické konflikty. Na povolení investovat v Barmě čeká množství zahraničních firem, které chtějí využít jejího velkého nerostného bohatství.