Výbuch aljašské sopky je hrozbou pro leteckou dopravu

Čtvrteční výbuch sopky na jednom z ostrovů Aljašky neohrožuje obyvatele na zemi, ale může způsobit nemalé problémy v dopravě mezi Severní Amerikou a Asií. Letecké společnosti už byly varovány. Sopečný popel může totiž vyřadit z provozu proudové motory letadel.

Na jednom z ostrovů Aljašky ve čtvrtek vybuchla sopka, která nikoho neohrožuje na zemi, ale může ohrozit leteckou dopravu mezi Severní Amerikou a Asií. Letecké společnosti již byly varovány.

Sopka Cleveland leží na neobydleném ostrově asi 1500 kilometrů na jihozápad od města Anchorage. Ve čtvrtek se nad ní vytvořil sloup popílku do výšky kolem 4600 metrů nad mořem. Lze očekávat další erupce s ještě větším množství sopečného popela, varovali odborníci.

Výbuch islandské sopky Eyjafjallajokull loni na jaře uzavřel na řadu dní nebe nad Evropou a připravil tak evropské aerolinie o stamiliony eur. Přírodní jev také krátkodobě stlačil cenu jejich akcií. Erupce na Islandu byly zaznamenány i letos, na letecký provoz ale už neměly velký dopad.

V prosinci 1989 letěl z Amsterodamu do aljašského Anchorage letoun Boeing 747 společnosti KLM s 244 lidmi na palubě. Při přistávacím manévru se ve výšce 7500 metrů dostal do pásma sopečného popela z nedalekého vulkánu Redoubt. Všechny čtyři motory umlkly a stroj několik minut padal. Výšku nabral až dva kilometry nad zemí a bezpečně přistál. Po přistání odstranili experti z každé turbíny letadla 80 kilogramů popela.