Výbuch ve francouzském jaderném úložišti si vyžádal jednoho mrtvého

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: reprofoto

(VIDEO) Při výbuchu pece v jaderném zařízení v jižní Francii dnes zahynul jeden člověk a čtyři lidé jsou raněni. Zařízení na zpracování jaderného odpadu Marcoule se nachází departmentu Gare. Informoval o tom francouzský úřad pro jadernou bezpečnost ASN ubezpečil, že k žádnému úniku radioaktivity do ovzduší nedošlo.

Jeden ze zraněných je ve vážném stavu. Vybuchlá pec v zařízení Cantario firmy EDF, které přiléhá k výzkumnému centru v Marcoule, se požívá k pálení kontaminovaného materiálu, který přišel do kontaktu s radioaktivním palivem. V zařízení se recykluje plutonium s nízkým stupněm radioaktivity z jaderných zbraní na jaderné palivo zvané MOX.

Zamoření oblasti okolo továrny, která je 30 kilometrů od Avignonu a 80 kilometrů od středomořského pobřeží, vyloučila i místní policie. Příčina explose je zatím neznámá, uvedl mluvčí firmy EDF, jeho dceřiná společnost Socodei závod provozuje.

Nejmenovaný člen vedení Socodei událost pro agenturu Reuters označil jako „klasickou průmyslovou nehodu“, která bude pravděpodobně odhodnocena stupněm jedna na sedmibodové škále Mezinárodní agentury pro atomovou energii (IAEA).

Závod Marcoule na snímku z roku 2009Závod Marcoule na snímku z roku 2009 | wikimedia.orgZávod Marcoule na snímku z roku 2009

Na výbuch prudce zareagovaly evropské akcie. Francouzský index CAC 40 se propadl o 5,1 procenta na 2824 bodů, index evropských akcií FTSEurofirst 300 po havárii ztratil 3,6 procenta a klesl těsně pod 883 bodů. O šest procent spadly i akcie EDF.

Marcoule, jehož provoz začal už v roce 1956, dříve hostilo tři jaderné reaktory. Poslední z nich byl ale vypnut před 27 lety, nyní již závod souží pouze na recyklaci vyhořelého plutonia. Z jádra pocházejí tři čtvrtiny francouzské elektřiny, země má nyní v provozu 59 reaktorů.

Záběry z útrob jaderného zařízení:

Již i tato evropská jaderná velmoc ale uvažuje o přechodu na jiné zdroje energie. Ministr pro energetiku Eric Besson v červenci prohlásil, že Francie by mohla být bez jádra v roce 2040 nebo 2050. Jedná se ale jen o jednu z variant dalšího vývoje energetické politiky země.

IAEA včera vydala zprávu, že navzdory fukušimské havárii očekává v příštích dvou dekádách podstatný globální nárůst ve využití jaderné energie. Odhadla, že počet reaktorů se do roku 2030 zvýší o devadesát až 350. V současnosti jich je ve světě přes čtyři stovky.