Východní Evropa po hlasování o brexitu vábí z ostrovů zpět své občany

Dopravní špička na londýnské Oxford Street

Dopravní špička na londýnské Oxford Street Zdroj: Stepan Bruner, E15

Vlna xenofobie ve Spojeném království po referendu o brexitu dala nový impuls snaze některých středo- a východoevropských států přemluvit emigranty v západní Evropě k návratu domů. „Chceme tě zpátky,“ zní slogan kampaně, která má přilákat zpět početnou komunitu lotyšských migrantů. Agitace hraje i na osobní notu – vyzývá i Lotyše žijící doma, aby své přátele a příbuzné žijící v zahraničí o stěhování nazpět přesvědčovali.

Polská vláda se migraci na západ snaží omezit pomocí konkrétních opatření – zájemcům o návrat pomáhá najít práci, bydlení a zajistit si zdravotní péči. Rumunsko navrátilcům společně s privátním sektorem nabízí stipendia a speciální pracovní veletrhy.

Podle výpočtů Mezinárodního měnového fondu by celá střední a východní Evropa měla o sedm procentních bodů vyšší HDP, pokud by doma zůstalo 20 milionů lidí, kteří za posledních 25 let region opustili. Při pokračování současných populačních trendů může odhadovaná ztráta vzrůst až na devět procent.

Mezinárodní měnový fond doporučuje další pokračování financování této části Evropy pomocí strukturálních fondů, jejichž účelem je překonávání rozdílů mezi jednotlivými regiony EU. To by mohlo některé emigranty přimět k návratu.

„Diaspora žijící v zahraničí představuje velký nevyužitý potenciál pro země jejich původu,“ řekl agentuře Bloomberg ekonom Danske Bank Rokas Grajauskas, který se na pobaltskou oblast specializuje.

Ve Velké Británii žije zhruba 700 tisíc Poláků, 115 tisíc Litevců, 80 tisíc Rumunů a 65 tisíc Lotyšů. K největším migračním vlnám došlo po vstupu do Evropské unie a během finanční krize. Podle dat Eurostatu nejvíce lidí opustilo pobaltské státy. Hlavně Lotyšsko má velké demografické problémy – po vstupu do Evropské unie ze země a následné finanční krizi odešly stovky tisíc lidí.