Východní Němci berou podle průzkumu až o třetinu méně než západní

euro,peníze

euro,peníze

Mezi západem a východem Německa jsou i téměř 21 let po sjednocení stále velké rozdíly v platech zaměstnanců. V některých oborech berou obyvatelé někdejší komunistické části země až o třetinu méně a v průměru dostávají východní Němci o 17 procent nižší mzdy. Napsal do deník Bild s odvoláním na data rozsáhlého internetového průzkumu Nadace Hanse Böcklera.

Největší propast podle nich zeje v odměňování frézařů. Zatímco na západě Německa si v průměru měsíčně přijdou na 2425 eur (58 800 korun), jejich kolegové na východě dostávají průměrně jen 1631 eur (39 500 korun), tedy o 33 procent méně. Zhruba o 30 procent nižší mzdu než ve starých spolkových zemích mají na východě strojaři, instalatéři nebo řezníci.

Dvacetiprocentní a vyšší rozdíl v platech v neprospěch východních Němců průzkum ukázal také u tiskařů, automechaniků, pekařů, kuchařů, prodavačů, sociálních pracovníků a dalších profesí. Jen ve dvou ze sta oborů podle něj vydělají „Ossies“, tedy východní Němci, víc než „Wessies“, jak se lidově označují obyvatelé západu země. O dvě procenta vyšší příjmy mají v průměru východoněmečtí kadeřníci a kadeřnice a o čtyři procenta jsou na tom při výplatě lépe tamní pošťáci a pošťačky.

„Hlavním důvodem pro nižší mzdy na východě jsou nízké tarifní závazky východoněmeckých firem. K tomu je na východě méně velkých podniků. Čím menší jsou, tím jsou zpravidla nižší i platy,“komentoval výsledek ankety Reinhard Bispinck z düsseldorfské Nadace Hanse Böcklera, která má blízko k německým odborům.

Ta na internetu provozuje dlouhodobý průzkum odměňování pracovníků v Německu, takzvané mzdové zrcadlo. Od roku 2004 získala údaje od zhruba 180 tisíc lidí. Pro porovnání výše honorářů mezi západem a východem Bild využil informace těch, kteří pracují na plný úvazek v oboru nejméně deset let, 38 hodin týdně, jsou zaměstnáni ve středně velké firmě, v níž nemají žádnou vedoucí pozici, a nezapočítával do nich příspěvky na dovolenou a jiné příplatky od zaměstnavatele.

Nadace k propočtům nejčtenějšího německého deníku uvedla, že se shodují s jeho sondážními analýzami a odpovídají dlouhodobému trendu, sama ale nechtěla výsledky označit za reprezentativní. Na to byl počet respondentů v jednotlivých profesích - vždy několik tisíc osob - podle ní nedostatečný.

Na výsledky reagovali politici na východě Spolkové republiky a vyzvali ke srovnání mezd v obou částech kdysi rozdělené země. „S takto nerovným odměňováním nenajdete žádné odborníky,“ vzkázala zaměstnavatelům podle Bildu premiérka východoněmecké spolkové země Durynsko Christine Lieberknechtová.