Východní Němci bohatnou, Brusel jim proto přiškrtí dotace

německé paneláky

německé paneláky Zdroj: E15 Petr Horky

Od roku 2007 vyčerpaly z evropských fondů východoněmecké spolkové země přes 16 miliard eur, které rozdělovaly mezi místní podniky. Tento zdroj peněz ale do roku 2014 vyschne. Bývalá NDR je totiž nyní příliš bohatá.

Spolkové země se nejprve snažily dopočítat k nižšímu výkonu hospodářství, píše server Manager Magazin. Zatímco v roce 2007 ale patřily mezi chudé regiony Evropské unie, nyní v rámci EU dosahují 82 až 86 procent průměrného příjmu na obyvatele. Tím překonaly cílovou metu 75 procent a od roku 2014, kdy se budou rozdělovat dotace na dalších sedm let, Brusel výrazně omezí přísun peněz. Východ Německa se tak paradoxně kvůli svému hospodářskému vzestupu musí připravit na horší časy.

„Počítáme s tím, že od roku 2014 dostaneme z fondů EFRE a ESF o třetinu méně,“ uvádí předseda durynské banky pro obnovu a rozvoj Michael Schneider. Na podporu podnikání země získá 1,4 miliardy eur oproti dosavadním 2,1 miliardy eur. V podobné situaci se nacházejí i Sasko, Braniborsko, Sasko - Anhaltsko a Mecklembursko - Přední Pomořansko. Prvně jmenovaná země přijde o největší sumu – 1,3 miliardy eur. O nejmenší sumu Unie připraví Mecklembursko - Přední Pomořansko, a to o 500 milionů eur.

Nižší dotace ohrozí pracovní místa

Podle hospodářského institutu Ifo bude mít výpadek příjmů výrazný dopad na hospodářství bývalé NDR. HDP se sníží o dvě procenta, předpovídají ekonomové. Ohrožena jsou tím pádem také pracovní místa.

Některé země doufají, že se jim podaří získat další peníze z federální úrovně a EU prostřednictvím dotací na zvláštní projekty jako je posílení infrastruktury pro elektromobily. Schneider ale nevidí východisko. „Nedovedu si představit, že by země chybějící příjmy z EU alespoň přibližně nahradily ze svých rozpočtů. Neodpadají přitom jen dotace z EU, ale i spolkový příspěvek na investice a prostředky z Paktu solidarity. Navíc nám zákon zakazuje zadlužení,“ cituje jej Manager Magazin.

Firmy chtějí na poslední chvíli získat vysoké příspěvky

Schneider očekává, že příští rok, kdy budou ještě platit staré podmínky, propukne boom žádostí o dotace. Firmy s nejvýše 49 zaměstnanci obratem do deseti milionů eur totiž nyní mohou získat až 50 procent své investice, podniky s 249 zaměstnanci a obratem do 50 milionů eur až 40 procent. Největším firmám pak EU proplácí 30 procent jejich investice.

Posunem do takzvané přechodové kategorie dotace výrazně zhubnou. Malé firmy dostanou nanejvýš 35 procent investice, střední 25 procent. Největší podniky o nárok na dotaci přijdou úplně. Díky podpoře z veřejných zdrojů se přitom na východ Německa podařilo přilákat podniky jako Porsche, BMW či Volkswagen.

Podle poradce pro získávání dotací Michaela Wandta ale navzdory poklesu příspěvků nelze očekávat masový odchod firem do chudších regionů, v nichž je naděje na větší unijní příspěvky. „6ádné firmě se nepovede špatně jen kvůli tomu, že nyní vyprší dotace,“ myslí si i Schneider.