Vydání Assange do Švédska je opět blíž. Londýnský soud odmítl jeho odvolání

Julian Assange

Julian Assange Zdroj: reuters

Londýnský soud dnes zamítl odvolání spoluzakladatele serveru WikiLeaks Juliana Assange proti jeho vydání do Švédska, kde je vyšetřován kvůli obvinění ze znásilnění. Jeho právníci ale ihned oznámili, že se proti verdiktu odvolají k nejvyššímu soudu. Čtyřicetiletý Australan popírá, že by se dopustil znásilnění, a tvrdí, že obvinění ve Švédsku souvisí s tím, že WikiLeaks zveřejňovaly důvěrné americké diplomatické depeše.

Švédsko vydalo na Assange evropský zatykač. Assange se vydání brání s argumentem, že by mu ve Švédsku hrozilo kvůli zveřejňování tajných materiálů větší riziko předání do Spojených států, věznění na základně Guantánamo a případně i trest smrti. USA ho zatím z ničeho neobžalovaly.

Assange nebyl z údajného znásilnění ve Švédsku obžalován. Švédská prokuratura ho chce nejprve vyslechnout.

O vydání rozhodl už v únoru britský soud první instance, ale Assangeův tým právníků se proti verdiktu odvolal. Odvolací soud případ projednal v červenci a dnes oznámil své rozhodnutí. Předpokládá se však, že se Assange ještě pokusí odvolat k nejvyššímu soudu. Na takový krok má dva týdny.

Pokud britská nejvyšší soudní instance dojde k závěru, že celá kauza se týká širšího veřejného zájmu, rozhodne o slyšení, které zřejmě nebude dříve než příští rok. Pokud advokáti nejvyšší soud nepřesvědčí, že odvolání je odůvodněné, může být Assange vyhoštěn do Švédska během deseti dnů.

Obvinění je politicky motivované, brání se Assange

Australana obvinily dvě ženy, které pracovaly pro WikiLeaks jako dobrovolnice. Jedna tvrdí, že ji Assange 13. srpna 2010 „sexuálně obtěžoval“, když odmítl použít kondom. Druhá tvrdí, že využil toho, že spala. Podle obhajoby souložili již předtím, a když se žena probudila, tak sex neodmítala.

V neautorizovaném životopise, který nedávno vyšel, Assange obvinění ze znásilnění opět odmítl a zopakoval, že je politicky motivované. Jeho právníci také tvrdí, že už loni v srpnu po údajném znásilnění opakovaně nabízel švédským úřadům, že bude vypovídat, a že poté odjel ze země legálně.

Assange se po vydání evropského zatykače 7. prosince přihlásil britské policii. Po devíti dnech ve vazbě byl propuštěn na vysokou kauci a žije prakticky v domácím vězení v domě svého stoupence v hrabství Norfolk.

V říjnu oznámil, že WikiLeaks přestanou zveřejňovat tajné materiály a soustředí se na získávání finančních prostředků. Organizace se dostala do finančních problémů kvůli tomu, že firmy jako VISA a MasterCard blokovaly převody pro WikiLeaks.

Před soudní síní byla dnes opět řada příznivců WikiLeaks. Požadovali osvobození Assange stejně jako amerického vojáka Bradlyeho Manninga, který údajně WikiLeaks tajné materiály poskytl a nyní je vězněn v USA.