Vyjednávání o míru v Sýrii začne v pátek, doufá zmocněnec OSN

zmocněnec OSN pro Sýrii Staffan de Mistura

zmocněnec OSN pro Sýrii Staffan de Mistura Zdroj: ctk

Zvláštní zmocněnec OSN pro Sýrii Staffan de Mistura se domnívá, že v úterý bude moci rozeslat pozvánky na mírová jednání o Sýrii, která měla původně začít v Ženevě. De Mistura doufá, že by odložené rozhovory mohly začít v pátek 29. ledna. Americký ministr zahraničí John Kerry již dříve uvedl, že je lepší jednání o pár dní odložit, než aby se hned na začátku veškeré úsilí zhroutilo.

Konflikt v Sýrii, který trvá téměř pět let, si vyžádal už více než 250 tisíc obětí. Rozhovory mezi syrskou vládou a opozicí se zatím nedaří zahájit kvůli trvajícím neshodám bojujících stran. De Mistura prohlásil, že první fáze rozhovorů by měla trvat dva až tři týdny. Celkově by měla jednání trvat půl roku. Po této lhůtě by měla vzniknout přechodná vláda v Sýrii a za další rok se mají uskutečnit demokratické volby v zemi.

Znepřátelené strany nebudou pro začátek hovořit přímo spolu, ale budou komunikovat prostřednictvím vyjednávačů. Prioritami rozhovorů, jichž se mají účastnit také nejrůznější občanské skupiny, včetně ženských organizací, je dosáhnout příměří, které by platilo mezi rozličnými frakcemi a týkalo by se velké části syrského území. Nezahrnovalo by ale organizací Islámský stát (IS), která se rozhovorů ani neúčastní. Cílem je také umožnit, aby se k Syřanům dostala humanitární pomoc.

Rozhovory budou probíhat "dramaticky"

De Mistura upozornil veřejnost i novináře, že rozhovory budou provázet licitace, dramatické odchody a příchody vyjednavačů podle toho, jak si různé strany budou škodit na bojišti. „Důležité ale je udržet dynamiku (jednání),“ prohlásil zástupce OSN.

Americký ministr Kerry se shodl s de Misturou, že pozvánky na rozhovory by měly být rozeslány až ve chvíli, kdy je na jednání vše připraveno. Budoucnost rozhovorů je podle šéfa americké diplomacie v rukou obou syrských stran. „Musejí to myslet vážně. Jestliže nebudou, válka bude pokračovat. Je to na nich - můžete dovést koně k vodě, ale už ho nemůžete přinutit pít,“ řekl Kerry.

Kerry: Uvidíme, jaké rozhodnutí Staffan učiní ohledně toho, jak přesně se chystá začít. Nechceme se ale rozhodnout a dospět k tomu, že se nám to rozpadne hned první den

„Uvidíme, jaké rozhodnutí Staffan učiní ohledně toho, jak přesně se chystá začít. Nechceme se ale rozhodnout a dospět k tomu, že se nám to rozpadne hned první den. Vyplatí se jeden, dva, tři dny počkat,“ dodal šéf americké diplomacie. Syrská vláda již uvedla, že je připravena se jednání zúčastnit. Opozice to ale zatím odmítá, dokud vláda nezastaví bombardování, obléhání některých oblastí a nepropustí vězně, což jsou kroky uvedené v prosincové rezoluci Rady bezpečnosti OSN, uvedla agentura Reuters.

Hlavní vyjednávač opozice Muhammad Allúš si v neděli postěžoval, že opoziční představitelé byli vystaveni silnému tlaku právě od Kerryho, který se je snažil přimět, aby se jednání v Ženevě zúčastnili. Při sobotním setkání šéf americké diplomacie přišel a „nutil nás, abychom se vzdali svých humanitárních práv… a šli o nich vyjednávat,“ řekl Allúš. „Na takový tlak přijde důrazná odpověď,“ dodal. Žádné podrobnosti ale neuvedl.

Kerry tyto komentáře odmítl. „Nevím, co za tím stojí. Možná je to forma tlaku nebo nějaká vnitřní politická věc,“ uvedl americký ministr s tím, že postoj Washingtonu se nezměnil. Nadále prý podporuje opozici politicky, finančně i vojensky.