Výjimečně bohatých poprvé za sedm let ubylo. Největší nárůst se čeká v Asii

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Knight Frank

Poprvé za sedm let ubylo výjimečně bohatých lidí, meziročně o tři procenta. V současné době jich je na světě 187 500. Vyplývá to ze studie agentury Knight Frank. V příštích deseti letech by jejich počet měl stoupat, ale výrazně nižším tempem než dříve. Hlavní nárůst se očekává hlavně v Asii.

Do elitní společnosti výjimečně bohatých jedinců (ultra-high-networth individuals - UHNWI) patří lidé, kteří disponují majetkem v minimální hodnotě 30 milionů dolarů (750 milionů korun) mimo svou hlavní oblast podnikání. Jejich úbytek v loňském roce odůvodňuje studie hlavně nestabilním finančním prostředím ve světě, pomalejším ekonomickým růstem a snížením cen ropy.

„Data za rok 2015 ukazují, že výjimečně bohatých ubylo celosvětově poprvé od hospodářské krize,“ vysvětluje Gráinne Gilmoreová, vedoucí britského výzkumu agentury Knight Frank. „Jen ve 34 z 91 zemí, ve kterých jsou data sbírána individuálně, lze vyčíst nárůst.“

Značný úbytek vykázala například Kanada, ve které oproti roku 2014 vypadlo z pomyslného žebříčku třiadvacet procent boháčů. V těsném minusu skončily Spojené státy americké či Čína. Výrazný nárůst lze naopak pozorovat v Japonsku, Dánsku či Maďarsku.

Nejpočetnější zastoupení ale bude stále patřit boháčům Severní Ameriky

Studie Knight Frank předpokládá, že v příštích deseti letech bude počet takto bohatých lidí přibývat, zároveň ale podstatně pomaleji, než dříve. Zatímco od roku 2005 do loňského činil nárůst procent, podle prognózy bude v roce 2025 členem elitního spolku UHNWI 263 500 lidí, což by znamenalo příbytek 41procent.

Nejvíce se v tomto ohledu bude dařit boháčům v Asii, jejichž počet podle výzkumu naroste o sedmadvacet tisíc. Nejpočetnější zastoupení ale bude stále patřit boháčům Severní Ameriky, kterých by mělo být o jednadvacet procent více.

Studie se dále zaměřila i na dolarové milionáře. Těch je na světě třináct milionů, což znovu potvrzuje rostoucí trend. Před deseti lety se do této kategorie řadilo 8,7 milionu lidí.