Výroba v Číně se přestává vyplácet, západní firmy odcházejí

Čínská továrna firmy Caterpillar

Čínská továrna firmy Caterpillar Zdroj: profimedia.cz

Vyrábět v Číně už není tak výhodné jako dříve. Naopak, doprava zboží ke spotřebiteli je drahá a nespolehlivá. Dospěla k tomu řada amerických a evropských firem, které zemi pomalu opouštějí a navyšují kapacitu svých domácích továren, píše agentura Reuters.

„Když jsme si to spočítali, vyšlo nám, že je levnější vyrábět tady než platit za leteckou dopravu a vyřizovat logistické potíže v Číně,“ říká spoluzakladatel firmy Seesmart Raymond Sjolseth, která vyrábí LED diody. Jeho firma zahájila stavbu dvou továren v Kalifornii a Illinois.

Do USA se přitom vracejí i mnohem větší firmy než Seesmart. Kapacitu svých amerických továren navyšují i společnosti jako General Electric či Caterpillar. Po letech se tak obrací trend, kdy firmy stěhovaly své továrny do zemí jako je Čína, Indie či Mexiko.

Jak uvádí studie společnosti AlixPartners, v roce 2005 byla výroba elektromotoru v Číně o 45 procent levnější než ve Spojených státech. Dnes je rozdíl jen 18 procent a do roku 2015 by se ceny měly lišit jen o devět procent.

*

Jako první se do USA kvůli nákladné dopravě vracejí rozměrné a těžké výrobky. General Electric přestěhoval svou výrobu spotřebičů z Mexika a Číny do Kentucky. Nová továrna Caterpillaru na malé buldozery a rypadla v Georgii zaměstná 1400 lidí.

Kromě vysokých nákladů na dopravu ke změně postoje výrobců přispěly i nové technologie, které umožňují továrny provozovat s nižším počtem zaměstnanců. Jejich úkolem již není výrobky přímo skládat, ale udržovat v provozu výrobní linky.

Vysoké platy amerických pracovníků tak už nejsou velkým problémem. To potvrzují Seesmart, jejichž náklady na pracovní sílu tvoří méně než dvě procenta všech výrobních nákladů. Podle šéfa General Electric Jeffa Immelt se situace s postupující automatizací výroby oproti stavu před deseti lety výrazně změnila. Platy v rozvíjejících se zemích navíc začínají rychle růst.

Čínská továrna firmy CaterpillarČínská továrna firmy Caterpillar | profimedia.cz

Kroky těchto firem nejsou ojedinělé. Podle průzkumu společnosti Hackett Group o přestěhování části své výroby z Číny zpět do domovských zemí uvažuje 46 procent manažerů amerických a evropských výrobních firem. Dalších 27 procent uvedlo, že takový krok aktivně plánují či jej právě provádějí.

Postupující trend dokazují také americké statistiky. Podle nich v květnu ve výrobě pracovalo 11,95 milionu lidí, o čtyři procenta více než během nejhlubší krize odvětví v lednu 2010.