Vystrčil: Tchajwanské firmy jsou ochotné jít do Evropy přes Česko

Šéf Senátu Miloš Vystrčil na návštěvě Tchaj-wanu (3.9.2020)

Šéf Senátu Miloš Vystrčil na návštěvě Tchaj-wanu (3.9.2020) Zdroj: Reuters

Šéf Senátu Miloš Vystrčil na návštěvě Tchaj-wanu (3.9.2020)
Předseda Senátu Miloš Vystrčil během návštěvy na Tchaj-wanu
Předseda Senátu Miloš Vystrčil během návštěvy na Tchaj-wanu
4
Fotogalerie

Tchaj-wan je ochotný ekonomicky vstoupit do Evropy přes Českou republiku. Na závěr své návštěvy země to řekl předseda Senátu Miloš Vystrčil. S českou vládou bude chtít jednat o tom, aby se této možnosti využilo.

Vystrčilova návštěva vzbudila mezinárodní ohlas. Tvrdě ji kritizovala Čína, která Tchaj-wan považuje za svou odštěpeneckou provincii. Vystrčila se naopak zastaly Německo, Francie či Slovensko. Předseda české horní parlamentní komory cestu hodnotí jako úspěšnou.

Vystrčil na Tchaj-wan přiletěl v neděli. Postupně se setkal s hlavními politickými představiteli země, v parlamentu byl oceněn medailí za parlamentní diplomacii. Jednal také s místními firmami. Pozornost vyvolal především svým výrokem, ve kterém parafrázoval slavné vyjádření amerického prezidenta Johna F. Kennedyho „Ich bin ein Berliner“. Vystrčil poslancům česky i mandarínsky řekl „Já jsem Tchajwanec“. Za prohlášení se dočkal dlouhotrvajícího potlesku.

Návštěva vzbudila v tchajwanské společnosti značnou pozornost. Na Vystrčila či členy jeho delegace neustále čekaly desítky novinářů, kameramanů či fotografů. Značné pozornosti se těšil kromě Vystrčila také pražský primátor Zdeněk Hřib. Jeho tiskové konference se zúčastnilo přes 50 zástupců médií. Video z předávání státního vyznamenání in memoriam bývalému předsedovi Senátu Jaroslavu Kuberovi, který cestu na Tchaj-wan začal před svou smrtí plánovat, si na sociálních sítích podle pracovníků české delegace pustily statisíce lidí.

Proti Vystrčilově návštěvě se ostře ohradila Čína. Její ministr zahraničí Wang I druhému nejvyššímu ústavnímu činiteli Česka vzkázal, že ho Čína donutí zaplatit vysokou cenu za to, že porušil princip jedné Číny. Překročil prý totiž podle Pekingu „červenou čáru“. Vystrčil odmítl, že by porušil dohody mezi Českem a Čínou. Čínské vyjádření odmítly nejen česká diplomacie, ale také Německo, Francie i slovenská prezidenta Zuzana Čaputová.

Cestu předsedy Senátu doprovázela přísná hygienická opatření kvůli pandemii koronaviru. Delegace, ve které bylo osm senátorů, pražský primátor Hřib nebo téměř čtyři desítky podnikatelů, musela podstoupit již v Česku dva testy na koronavirus, další dva přímo na Tchaj-wanu. O negativních testech pak tchajwanská média bezprostředně informovala veřejnost. Členové delegace mohli hotel opustit jen na předem domluvené akce a využívat mohli jen určené hotelové prostory.

Vystrčil českým médiím v Tchaj-peji řekl, že cestu hodnotí jako úspěšnou. „Cíle, které jsme si předsevzali, se podařilo splnit, takže jsem spokojen,“ řekl.