Wall Street se o Washington nezajímá, ten očekává ekonomickou katastrofu

Washington (ilustrační foto)

Washington (ilustrační foto) Zdroj: CTK

Prezident Spojených států Barack Obama oznámil, že „vyhlášení platební neschopnosti bude mít reálný ekonomický dopad na reálné lidi, a to hned.“ Jaké konkrétní dopady to však jsou?

Poslední „shutdown“, který v Spojených státech nastal naposledy v roce 1995, si vyžádal náklady americké federální vlády ve výši 1,5 miliardy dolarů. V dnešním vyjádření by šlo o 2,1 miliardy dolarů, tedy přibližně 40 miliard korun. Jak informuje britská BBC, podle Goldman Sachs by si třítýdenní uzavření federálních úřadů mohlo vyžádat náklady v objemu 0,9 procenta amerického HDP v aktuálnáím čtvrtletí.

Trhy Washington nezajímá

Finanční trhy přitom na tyto zprávy zatím příliš nereagují. Byznysmeni řeší jiné problémy, třeba dokdy FED ponechá v platnosti opatření na podporu hospodářského růstu. „Nakonec uzavřou kompromis a pohneme se dál. Shutdown vlády nutně nesouvisí se stavem americké ekonomiky. Všechny ukazatele navíc momentálně naznačují, že ekonomika roste,“ řekl pro BBC Kenny Polcari ze společnosti O'Neil Securities.

Podobně to cítí většina investorů na Wall Street. Dění okolo rozpočtu vlády vnímají jenom jako pozadí k pozitivním zprávám během ekonomického růstu.

„Existuje předpoklad, že všechno, co se děje ve Washingtonu, ve velké míře ovlivňuje lidi provozující soukromé firmy. Nechci to zlehčovat, ale nemyslím si, že tito lidé každé ráno vstávají a zajímají se o to, co se ve Washingtonu děje. Výjimkou jsou jenom jednání, které je ovlivní přímo,“ říká pro BBC o nezájmu investorů Brian Hamilton, ředitel společnosti Sageworks.

Tratit budou restaurace a další služby

Hlavní město ale očekává pohromu. BBC to řekl profesor George Fuller z Univerzity Georgea Masona. Podle jeho odhadů federální vláda odpovídá za jednu třetinu ekonomiky regionu. Během doby, kdy jsou její zaměstnanci na nucené dovolené, tedy očekává ztráty restaurací a ostatních služeb ve výši 220 milionů dolarů (4,2 miliardy korun) denně. „Jednodenní záležitost bude jako sněhová kalamita. Třídenní bude jako velká bouře. Když to potrvá déle, bude to katastrofa,“ dodává pro BBC profesor Fuller.

Ohrožen je i vstup Twitteru na burzu

Jak dále upozorňuje magazín Forbes, shutdown americké vlády může způsobit problémy také jedné z nejočekávanější finančních událostí roku, vstupu společnosti Twitter na burzu. Jeho IPO je ohroženo kvůli možnému zavření americké Komise pro cenné papíry. Ve svém vyjádření komise uvedla, že má dostatek zdrojů, aby fungovala několik týdnů. Posuzování žádostí však kvůli platební neschopnosti vlády může nabrat zpoždění.

O americkém „shutdownu“

The Washington Post: Federální zaměstnanci si zaslouží víc

David Klimeš: Provizorium po americku