Washington se připravuje na tvrdou bitvu o budoucnost světového obchodu

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Daniel Ramirez via Flickr (CC BY 2.0)

Americký Kongres zažije tvrdou bitvu o osud velkých obchodních dohod, které administrativa prezidenta Baracka Obamy vyjednává s Evropou a zeměmi na březích Pacifiku. Sněmovna reprezentantů bude hlasovat o zákonu o podpoře obchodu, který má dát prezidentovi pravomoc smlouvy dojednat a pak předložit Kongresu ke schválení, aniž by senátoři a poslanci mohli do jejich textu zasahovat. Bez zákona by nemělo smysl ve vyjednávání pokračovat. Senát už zákon těsnou většinou schválil.

Při hlasování bude záležet na každém hlasu. Ze 188 poslanců za prezidentovu Demokratickou stranu podporuje obchodní dohody jen dvacítka. Zbytek je pod vlivem silných odborů, které další liberalizaci obchodu, především s Asií, odmítají kvůli obavě o ztrátu pracovních míst.

Odbory mnoha členům Kongresu naznačily, že jestli budou hlasovat pro zákon o podpoře obchodu, tak v příštích volbách budou čelit ve svých volebních obvodech novým vyzyvatelům,“ vysvětluje roli odborářů Sherman Katz, bývalý poradce demokratických prezidentských kandidátů pro mezinárodní obchod.

Pro schválení zákona je třeba 218 hlasů, takže většinu budou muset dodat republikáni. Republikánský poslanec Paul Ryan, který se snažil získat pro zákon co nejširší podporu, je před hlasováním optimistický.

Republikáni podle něj dají dohromady dost hlasů. Jenže američtí političtí analytici upozorňují, že ani řady republikánů nejsou jednotné. Zhruba padesát z 246 jejich poslanců z principu nehlasuje pro nic, co by pomohlo Obamovi. Část republikánských poslanců je navíc z regionů, kde jsou obavy o ztráty pracovních míst velké.

Přečtěte si zápisník Jana Stuchlíka:

Podle analytických propočtů by bylo žádoucí, aby pro zákon zvedlo roku aspoň třicet demokratických poslanců. Jenže ani vedení demokratického tábora nechce až do klíčového jednání vyložit karty na stůl. Šéfka demokratické menšiny Nensi Pelosiová dosud neřekla, jak bude hlasovat.

S republikánským předsedou Sněmovny reprezentantů Johnem Boehnerem se údajně dohodla o podobě programu na podporu lidí, kteří přišli kvůli volnému obchodu o práci. Jeho schválení je pro část demokratů podmínkou pro to, aby pro zákon o obchodu zvedli ruku.

Spory o státní zdravotní pojištění

Největší spor mezi demokraty a republikány panuje o to, do jaké míry mají mít propuštění zaměstnanci nárok na státní zdravotní pojištění. „Pomoc lidem, kteří přijdou o práci kvůli uvolnění obchodu, je ze strany demokratů naprosto legitimní požadavek. Vláda nikdy nedělala dost, aby těmto lidem pomohla,“ dodává Katz.

Schválení zákona o podpoře obchodu chtějí republikáni zařídit i jednou hlasovací kličkou. Boehner rozhodl, že nechá hlasovat zvlášť o tomto zákoně a zvlášť o programu pro propuštěné zaměstnance.

Je tak větší pravděpodobnost, že demokraté s částí republikánů schválí pomoc dělníkům, a republikáni následně s pomocí části demokratů podpoří zákon o obchodu. Pak se oba předpisy sloučí do jednoho a pošlou se Obamovi k podpisu. Jestli to bude fungovat, bude jasnější dnes večer.

Rozhovor se Shermanem Katzem si můžete přečíst v pondělním vydání deníku E15

Ilona Švihlíková: Transatlantická smlouva - v čím zájmu?