WHO: Šíření eboly se zrychluje, hrozí katastrofa

doktor Kent Brantly ošetřuje pacienta nakaženého ebolou, Monrovia, Libérie

doktor Kent Brantly ošetřuje pacienta nakaženého ebolou, Monrovia, Libérie Zdroj: ctk

sudy s dezinfekcí před nemocnicí se v hlavním měste Sierra Leone, Freetownu,
Proti vzniku paniky a strachu z šíření eboly v ulicích Monrovie vyslala liberijská vláda armádu. Proti ebole vláda nasadila dezinfekci.
Alfred Sirleaf, který se věnuje komentování sociální situace v Libérii před ironickou tabulí hlásající, že ebola zatím vyhrává jedna-nula
Liberijští vojáci klidní paniku z obav šíření eboly
zaměstnanec městských služeb v liberijské Monrovii rozstřikuje dezinfekci v tamních ulicích a vládních budovách
6
Fotogalerie
Virus eboly se šíří rychleji než úsilí o jeho zastavení. Na pátečním regionálním summitu západoafrických zemí a Světové zdravotnické organizace (WHO) v guinejské metropoli Konakry to uvedla šéfka WHO Margaret Chanová. Neúspěch v boji s nemocí může mít podle ní "katastrofální následky". Nigérie v pátek oznámila, že umístila do karantény dva pacienty s podezřením na nakažení ebolou.

Chanová na summitu také zdůraznila, že se dá nemoc ještě zastavit, pokud vlády přijmou příslušná opatření. Podle agentury AP zmínila například omezení veřejných shromáždění a vyzvala také policii jednotlivých států, aby zajistila bezpečnost zdravotnických týmů. V minulosti se totiž objevilo několik případů, kdy příbuzní nemocných v důsledku nízké osvěty napadli ošetřující personál.

Už ve čtvrtek oznámila Světová zdravotnická organizace (WHO), že na boj s "bezprecedentní" epidemií eboly uvolní 100 miliónů dolarů (více než dvě miliardy korun). Chce také do postižených oblastí údajně vyslat mnohem více lékařů, zdravotních sester, sociálních pracovníků a odborníků na logistiku.

Kromě dvou pacientů v karanténě je prý v Nigérii dalších 69 lidí v nemocnici na pozorování. Tam by měli podle nigerijského deníku Punch zůstat tři týdny. Všechny osoby se údajně dostaly do kontaktu s Liberijcem, který před týdnem zemřel na ebolu v dvacetimilionové metropoli Lagosu.

WHO: 1323 nakažených, 729 mrtvých. Zatím

Čtyřicetiletý Patrick Sawyer, který byl poradcem liberijského ministerstva financí a měl americké a liberijské občanství, přiletěl minulé úterý do Nigérie letem západoafrických aerolinek ASKY, na letišti zkolaboval a minulý pátek v nemocnici zemřel. Nigerijská vláda následně letecké společnosti zakázala do země létat, protože údajně zanedbala bezpečností opatření. ASKY Airlines následně zrušily všechny lety do Libérie a Sierry Leone.

Podle čtvrtečních údajů WHO stoupl v západní Africe počet obětí krvácivé horečky způsobené virem eboly na 729. Za pouhé čtyři dny zároveň přibylo 57 nově nakažených. Celkem WHO již eviduje 1323 případů nakažení virem eboly.

Epidemie vypukla v únoru v Guineji a hlavně kvůli čilým přeshraničním stykům místního obyvatelstva se rozšířila i do Sierry Leone a Libérie. Ebola je virové onemocnění způsobující vysokou horečku a krvácení. Není proti němu žádný lék ani vakcína, takže úmrtnost na ni je vysoká. Vůbec poprvé se virus objevil v 70. letech v dnešním Kongu. Minulá vážná epidemie v roce 2000 postihla Ugandu, kde se nakazilo 425 lidí. Polovina z nich zemřela.

Ebola
Ebola (též krvácivá horečka ebola) je virové onemocnění ze skupiny krvácivých (hemoragických) horeček, které napadá lidi a některé další primáty. Představuje jednu z nejnebezpečnějších nákaz, s jakou se kdy lidstvo setkalo. Jeho původcem je filovirus ebola.

Virus ebola se poprvé objevil v roce 1976 a od té doby různé kmeny viru ebola způsobují epidemie s mírou mortality dosahující 50 až 90 %.

pramen: Wiki