WikiLeaks zaplatí za interní dokumenty k TTIP. Přispěl jim i Varufakis

řecký exministr financí Janis Varufakis

řecký exministr financí Janis Varufakis Zdroj: ctk/AP

Server WikiLeaks chce odhalit dle vlastních slov „největší evropské tajemství“ – detaily připravované Transatlantické dohody (TTIP), kterou potichu vyjednávají zástupci EU a Spojených států. WikiLeaks nabídne sto tisíc eur (2,7 milionu korun) tomu, kdo zveřejní interní dokumenty k chystané zóně volného obchodu. Server ale nejprve musí peníze vybrat přes veřejnou sbírku, kam přispěl třeba i řecký exministr financí Janis Varufakis. Zatím se podařilo vybrat přes 70 tisíc eur (1,9 milionu korun).

Aktivisté k finanční motivaci pro potenciální informátory přistoupili až poté, když se jim citlivé dokumenty nepodařilo získat jinými cestami, cituje list WSJ mluvčího Wikileaks Kristinna Hrafnssona. Ten současně odmítá, že by server WikiLeaks páchal trestný čin tím, že vybízí k porušování zákona za peněžní odměnu.

Iniciativa argumentuje, že je veřejným zájmem znát podrobnosti chystaného obchodního partnerství mezi Evropskou unií a Spojenými státy. Kritici dohody říkají, že Evropa bude v zájmu smluv muset ustoupit ze svých standardů chránících spotřebitele, životní prostředí i sociální výdobytky. Varují, že TTIP omezí demokratická práva Evropanů a že v budoucnu budou mít koncerny ještě větší vliv na vznik zákonů.

Přečtěte si komentář Ilony Švihlíkové:

Za týden od vyhlášení sbírky do ní přispělo přes dva tisíce lidí. Kromě řeckého exministra Varufakise se na ni podílí například také slovinský filozof Slavoj Žižek, režisér Terry Gilliam nebo novinář Glenn Greenwald, který publikoval Snowdenova zjištění o rozsahu sledování americkými tajnými službami.

„Existuje více než 1500 crowdfundingových stránek, je snadné si mezi nimi vybrat tu, která vašim jakkoliv kontroverzním záměrům vyhovuje nejvíc,“ uvedl k současným možnostem kolektivního financování Richard Swart z Kalifornské univerzity.

WikiLeaks se stejným způsobem snaží již od června dostat také k podrobnostem obdobné Transpacifické dohody, která zahrnuje USA, Austrálii, Kanadu, Japonsko, Mexiko i státy jihovýchodní Asie jako je Vietnam či Malajsie. Na jejich získání přispělo 1800 lidí, tedy o něco méně než do sbírky týkající se evropsko-amerického ujednání, složili se ovšem na větší sumu (98 500 eur, tedy 2,6 milionu korun).

Jan Stuchlík: Protiamerické bludy